Artiştii pichetează sediul central al PNL

Circa 70 de artişti, actori, cascadori şi angajaţi ai instituţiilor de spectacole din România pichetează, miercuri, de la ora 14.30, sediul central al PNL din Bucureşti, fiind nemulţumiţi de un proiect de lege ce impune modul de evaluare a activităţii lor, care le va influenţa salariul.

33 afișări
Imaginea articolului Artiştii pichetează sediul central al PNL

Artiştii pichetează sediul central al PNL (Imagine: Mediafax Foto)

La manifestaţia de protest, organizată în faţa sediului PNL din Bulevardul Aviatorilor, participă circa 70 de persoane, membre ale Federaţiei Sindicatelor Artiştilor Interpreţi din România (FAIR), Uniunii Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole (USIS), Federaţiei Sindicatelor Bibliotecarilor din România, Sindicatului Cascadorilor Profesionişti din România, Asociaţiei Cascadorilor Profesionişti din România "TS" şi Sindicatului Operei Naţionale Bucureşti, afiliate la Blocul Naţional Sindical (BNS).

Ei au criticat proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007.

Sindicaliştii sunt însoţiţi de pancarde pe care scrie "Sunteţi primii autori, dacă ajungem cerşetori" şi "Ministerul Culturii - Ministerul Înfometării".

De asemenea, ei folosesc sirene şi fluiere, în timp ce un cascador pe motocicletă turează puternic motorul, chiar în faţa porţilor sediului PNL.

În plus, sindicaliştii au întrerupt zgomotul produs de sirene pentru a interpreta fragmente de operă, printre care şi "Corul sclavilor", din opera "Nabucco" de Giuseppe Verdi.

Protestul este în curs de desfăşurare, deşi începând cu ora 13.30 o delegaţie a protestatarilor a fost invitată la sediul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru a discuta despre revendicările lor cu secretarul de stat Demeter Andras.

"Nu am avut timpul necesar pentru a ajunge la o concluzie cu reprezentanţii Ministerului Culturii şi Cultelor. Noi am reafirmat ceea ce am spus din primăvară - solicităm în mod expres ca Ministerul Culturii şi Cultelor să includă în normele metodologice prevederile care reies din legislaţia muncii din România, din directivele europene, repespectiv contractele colective de muncă în vigoare, atât cel naţional, cât şi cel specific pe ramura cultură", a declarat Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Artiştilor Interpreţi din România.

El a mai spus că proiectul de norme metodologice la Legea 353/2007 compromite orice fel de "relaţie de muncă normală".

În opinia lui Leonard Pădureţ, dacă respectivul proiect va fi aprobat printr-o hotărâre a Guvernului, artiştii vor pierde dreptul patrimonial cu privire la interpretările lor, încălcându-se astfel legea 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe.

De asemenea, Pădureţ critică faptul că actualul proiect impune artiştilor contracte pe perioadă determinată, modificând legislaţia în vigoare, potrivit căreia, majoritatea contractelor sunt pe perioadă nedeterminată.

În final, Leonard Pădureţ solicită neadoptarea acestui proiect de norme metodologice şi, în acest sens, lista de revendicări a sindicaliştilor a fost transmisă secretariatului Partidului Naţional Liberal.

Sindicaliştii, din care fac parte artişti, printre care se numără solişti ai teatrelor de operă şi operetă, actori, balerini, artişti interpreţi, cascadori şi bibliotecari, spun că protestul nu este unul politic.

"Nu vrem să se interpreteze protestul acesta ca o chestiune politică. Este un semnal de alarmă pe care vrem să-l tragem în faţa partidului (PNL - n.r.) căruia îi aparţine ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu", a declarat actorul Adrian Şofron.

Protestatarii sunt păziţi de câţiva jandarmi şi este anunţat să se finalizeze la ora 16.30. Până în momentul de faţă, niciun reprezentat al PNL nu a ieşit să discute cu sindicaliştii.

Sindicaliştii susţin că vor apela la toate mijloacele legale pe care le au la dispoziţie pentru a determina autorităţile să ţină cont de opinia lor.

Astfel, seria de pichete va continua şi săptămâna viitoare, urmând ca, în luna septembrie, să fie organizat un miting în Capitală.

Dacă revendicările nu vor fi soluţionate, membrii FAIR, ai USIS şi ai FSBR iau în calcul şi declanşarea grevei.

Protestul de la sediul central al PNL vine în continuarea celui susţinut de sindicalişti, pe 13 august, în faţa sediului Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici