AT&T, Verizon şi Time Warner ar putea pune în pericol existenţa consolelor de jocuri

AT&T, Verizon Communications şi Time Warner au planuri de furnizare de servicii cloud pentru jocuri video, strategie care ar pune în pericol însăşi existenţa consolelor de jocuri precum PlayStation, Wii şi Xbox.

180 afișări
Imaginea articolului AT&T, Verizon şi Time Warner ar putea pune în pericol existenţa consolelor de jocuri

AT&T, Verizon şi Time Warner ar putea pune în pericol existenţa consolelor de jocuri (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În acest an vor începe în Statele Unite testele pentru serviciile cloud pentru jocuri, care ar putea deveni operaţionale cel mai devreme în 2013.

Surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg, au arătat că alţi operatori de servicii de telecomunicaţii şi televiziune au planuri similare pentru 2014.

Dacă vor avea succes, jocurile furnizate prin Internet ar putea accelera tendinţa utilizatorilor de renunţare la console, în ultimele trei decenii acestea fiind o sursă principală de venituri pentru companiile producătoare.

Sony, Microsoft şi Nintendo au contribuit prin vânzările lor de console la o piaţă de 24,1 miliarde de dolari în 2011 în Statele Unite, potrivit datelor companiei de analiză a pieţei NPD Group.

Utilizatorii renunţă deja la console în favoarea smartphone-urilor şi a tabletelor, astfel că vânzările de echipamente pentru jocuri video au scăzut cu 39% în luna august, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Toată lumea are un televizor. Companiile de cablu şi telefonie caută noi căi de a atrage venituri de la utilizatori, iar jocurile pot fi destul de atrăgătoare", a declarat Atul Bagga, analist la Lazard Capital Markets în San Francisco.

Pentru tehnologia necesară, operatorii recurg la companii startup, precum Playcast nedia Systems, CiiNOW şi Agawi, care furnizează software pentru jocuri în timp real.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei cloud pentru jocuri, utilizatorii vor putea renunţa la consolele PlayStation 3 a Sony, Xbox 360 a Microsoft şi Wii a Nintendo şi să folosească în schimb telecomenzi (controllers) conectate la televizor. Unii operatori caută software care transformă smartphone-urile în astfel de telecomenzi.

Adoptarea jocurilor în sistem cloud ar reprezenta o schimbare majoră faţă de modelul de afaceri cu console, lansat de compania Atari în anii ’70 şi dezvoltat de Nintendo în anii ’80, în care aparatele erau vândute cu profit modic sau în pierdere, în timp ce profitul venea de la jocuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici