Atenţie ce postaţi pe Twitter! Compania vinde datele utilizatorilor pentru a fi folosite în strategii de marketing

Două companii de cercetare vor putea furniza date despre utilizatorii serviciului online de socializare şi microblogging Twitter clienţilor dispuşi să plătească pentru folosirea datelor în strategii de marketing.

472 afișări
Imaginea articolului Atenţie ce postaţi pe Twitter! Compania vinde datele utilizatorilor pentru a fi folosite în strategii de marketing

Atenţie ce postaţi pe Twitter! Compania vinde datele utilizatorilor pentru a fi folosite în strategii de marketing (Imagine: Mediafax Foto)

Companiile Gnip, din SUA, şi DataSift, cu sedii în SUA şi Marea Britanie, sunt licenţiate de Twitter pentru a analiza postările arhivate şi informaţiile principale despre utilizatori, precum locaţia. DataSift a anunţat în această săptămână că va pune la dispoziţia clienţilor săi date Twitter în pachete ce vor cuprinde ultimii doi ani de activitate. Gnip poate asigura date din ultimele 30 de zile.

"Accesul la ceea ce a spus cineva în urmă cu un an sau mai mult este o schimbare majoră", a declarat Paul Stephens, director la Privacy Rights Clearinghouse din San Diego.

Odată cu apariţia de detalii asupra tipului de informaţie analizată, Stephens şi alţi experţi în protejarea confidenţailităţii sunt îngrijoraţi de transferul informaţiilor despre utilizatori către companii gata să le cerceteze cu foarte mare atenţie.

"Odată cu dezvoltarea Twitter şi a socilizării online, problema va deveni tot mai mare. Companiile online ştiu din ce în ce mai mult ce site-uri accesăm, ce reclame ne interesează şi ce cumpărăm. De asemenea, află la ce ne gândim, iar asta este înfricoşător", a afirmat Graham Cluley, consultant la compania de securitate IT Sophos.

Twitter nu a comentat pe tema vânzării datelor şi a transmis întrebările companiei DataSift. În 2010, Twitter a acceptat să ofere Bibliotecii Congresului din SUA acces la toate postările utilizatorilor. Detaliile modului în care aceste informaţii vor fi disponibile public se află încă în lucru, însă există numite restricţii anunţate, precum o întârziere de şase luni şi interdicţia folosirii datelor în interes comercial.

Aici intervine DataSift, notează Reuters. Peste 700 de companii se află pe o listă de aşteptare pentru a încerca oferta, a declarat, într-un interviu pentru Reuters directorul general al DataShift, Rob Bailey. Cei care vor cumpăra serviciile companiei vor putea vedea postările pe anumite subiecte şi chiar clasificate în funcţie de locaţie.

Conversaţiile private sau postările şterse nu vor putea fi accesate, a spus Bailey. Companiile vor date adunate la un loc, nu să ştie ce a spus cineva unei alte persoane.

Pentru persoanele îngrijorate în privinţa a ceea ce au spus pe Tweeter, nu este prea târziu să şteargă postările vechi, scrie Reuters. Compania DataSift este obligată să actualizeze periodic fişierele pentru a elimina comentariile care au fost şterse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici