Avertisment: Televizoarele inteligente ”ascultă” ce se discută. Reacţia Samsung: Televizoarele SmartTV nu monitorizează conversaţiile. Unele au funcţii de recunoaştere vocală

Samsung spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că televizoarele Samsung Smart TV nu monitorizează conversaţiile personale ale utilizatorilor, însă precizează că unele dintre acestea sunt dotate cu funcţii de recunoaştere vocală, care pot fi însă dezactivate de către utilizatori.

9343 afișări
Imaginea articolului Avertisment: Televizoarele inteligente ”ascultă” ce se discută. Reacţia Samsung: Televizoarele SmartTV nu monitorizează conversaţiile. Unele au funcţii de recunoaştere vocală

Samsung: Televizoarele SmartTV nu monitorizează conversaţiile. Unele au funcţii de recunoaştere vocală

Samsung precizează că tratează "cu maximă seriozitate viaţa privată a utilizatorilor produselor sale, acestea fiind concepute pentru a asigura confidenţialitatea informaţiilor".

"Folosim tehnologii şi metode de securitate la cele mai înalte standarde ale industriei, disponibile la momentul actual, incluzând criptarea datelor în vederea securizării informaţiilor personale ale utilizatorilor şi prevenirii colectării şi folosirii acestora. Unele dintre televizoarele Samsung Smart TV sunt dotate cu funcţii de recunoaştere vocală. Aceste funcţii sunt activate atunci când utilizatorii îşi oferă acordul în momentul instalării televizorului, prin acceptarea 'Politicii de Confidenţialitate' şi a 'Termenilor de Utilizare'. Pe lângă instalarea iniţială, utilizatorii au în orice moment opţiunea de a activa şi dezactiva funcţia de recunoaştere vocală", se spune în comunicatul Samsung.

Potrivit Samsung, recunoaşterea vocală are loc în două moduri: prin intermediul unui microfon integrat în interiorul televizorului, care răspunde la comenzi prestabilite simple, precum schimbarea canalului TV sau a volumului sonor (datele generate prin aceste comenzi vocale prestabilite nu sunt stocate sau transmise unor terţe părţi), şi al doilea microfon, localizat în interiorul telecomenzii, trebuie să fie conectat la un server, fiind folosit pentru a căuta conţinut.

"Utilizatorul poate efectua comenzile vocale vorbind în microfonul telecomenzii, de exemplu făcând comenzi precum 'Recommend a good Sci-Fi movie' (recomandă-mi un film bun de ficţiune). Această opţiune funcţionează la fel ca majoritatea celorlate funcţii de comenzi vocale disponibile pe alte produse, precum cele de pe smartphone-uri şi tablete", spune Samsung.

Totodată, Samsung precizează că următoarea frază din politica de confidenţialitate a companiei a creat confuzii: "Vă rugăm să luaţi în considerare faptul că, dacă cuvintele dumneavoastră conţin informaţii personale sau private, aceste informaţii vor fi înregistrate şi transmise unei părţi terţe prin funcţia de recunoaştere a vocii".

Potrivit Samsung, politica de confidenţialitate a fost clarificată, "pentru a explica mai bine procesul prin care se întâmplă acest lucru".

"Recunoaştere Vocală / Puteţi controla Smart TV-ul dvs. şi îi puteţi folosi numeroasele funcţii cu ajutorul comenzilor vocale. Dacă activaţi funcţia de recunoaştere vocală, puteţi interacţiona cu Smart TV-ul prin intermediul vocii dumnevoastră. Pentru a vă putea oferi funcţia de recunoaştere vocală, unele comenzi vocale (împreună cu informaţii despre dispozitiv, inclusiv datele de identificare ale dispozitivului dvs.) pot fi transmise unui furnizor (în prezent, Nuance Communications, Inc.) care converteşte comenzile vocale în text, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a vă putea oferi funcţia de recunoaştere vocală. În plus, Samsung poate colecta şi dispozitivul dumneavoastră poate capta comenzi vocale şi texte corelate necesare oferirii funcţiei de recunoaştere vocală pentru a evalua şi îmbunătăţi performanţa Smart TV-urilor. Samsung va colecta comenzile dvs. vocale doar când efectuaţi căutări specifice pe Smart TV prin apăsarea butonului de activare de pe telecomandă sau de pe ecran şi prin efectuarea unei comenzi vocale în microfonul telecomenzii. Dacă nu activaţi funcţia de recunoaştere vocală, nu veţi putea folosi comenzile vocale, dar veţi putea controla televizorul folosind o serie de comenzi vocale predefinite. Puteţi dezactiva oricând funcţia de recunoaştere vocală accesând meniul 'Setări'. Este posibil ca acest lucru să nu vă permită folosirea unor funcţii de recunoaştere vocală", se spune în politica de confidenţialitate a Samsung.

Precizările vin în contextul în care jurnaliştii BBC au relatat într-un material publicat, luni, pe site-ul bbc.com că Samsung îşi avertizează clienţii privind discuţiile personale în faţa televizoarelor inteligente care sunt controlate folosind opţiunea de activare vocală, întrucât aparatele "ascultă" ce se discută şi trimit o parte din informaţii unei terţe părţi pentru afişarea de conţinut pe ecran.

Activiştii pentru protejarea vieţii private spun că tehnologia aminteşte perfect de ecranele din romanul "1984" al lui George Orwell, care spionau cetăţenii, informează bbc.com.

Avertismentul Samsung a ieşit la lumină prin intermediul unui articol publicat de site-ul Daily Beast, care conţinea un extras din textul privind politica de confidenţialitate aferentă televizoarelor inteligente care se conctează la internet, produse de compania sud-coreeană.

Textul respectiv explică faptul că televizorul va asculta oamenii din camera în care se află pentru a încerca să detecteze când sunt transmise comenzi sau termeni de căutare. "Dacă ceea ce spuneţi conţine informaţii personale sau secrete, acele informaţii pot fi incluse în datele capturate şi transmise unei terţe părţi", potrivit textului politicii de confidenţialitate a Samsung.

Corynne McSherry, o avocată specializată în proprietate intelectuală în cadrul Electronic Frontier Foundation (EFF), fundaţie implicată în dezbaterile privind problemele legate de drepturile digitale, a declarat pentru The Daily Beast că terţa parte la care face referire textul este probabil compania care furnizează serviciul de conversie a vorbirii în text (speech-to-text) pentru Samsung.

"Dacă eu aş fi clientul, aş vrea să ştiu cine este terţa parte şi în mod sigur aş vrea să ştiu dacă cuvintele mele sunt transmise într-o formă securizată", a mai spus Corynne McSherry.

La puţin timp de la publicarea articolului pe site-ul amintit, EFF a distribuit pe platforma online Twitter textul extras din politica de confidenţialitate a Samsung, comparându-l cu descrierea ecranelor din romanul "1984" al lui George Orwell, care ascultau ce vorbeau oamenii în intimitatea căminului.

Ca răspuns la distribuirea masivă a declaraţiei privind politica de confidenţialitate, Samsung a dat publicităţii la nivel internaţional un mesaj pentru a clarifica cum funcţionează opţiunea de activare vocală. Declaraţia companiei subliniază faptul că funcţia de recunoaştere vocală poate fi activată folosind telecomanda televizorului.

Compania a mai spus că politica sa de confidenţialitate a fost o încercare de a fi transparentă faţă de utilizatori, pentru a-i ajuta să facă alegeri în cunoştinţă de cauză referitor la utilizarea sau nu a unor funcţii cu care sunt dotate unele dintre televizoarele sale inteligente (smart TV), adăugând că ia "foarte în serios" intimitatea clienţilor săi, relatează BBC.

"Dacă un client consimte şi utilizează funcţia de recunoaştere vocală, datele vocale sunt furnizate unei terţe părţi în timpul unei cereri de efectuare a unei căutări vocale. În acel moment, datele vocale sunt trimise unui server, care caută conţinutul cerut şi afişează apoi acel conţinut pe ecranul televizorului", se spune în declaraţia Samsung, preluată de BBC.

Conform BBC, compania a precizat că nu păstrează şi nu vinde datele audio captate. Utilizatorii de televizoare inteligente sunt informaţi dacă funcţia de activare vocală funcţionează într-un moment anume printr-un simbol asemănător unui microfon, care este afişat pe ecranul televizorului în acel moment.

Terţa parte care se ocupă de conversia din voce în text (speech-to-text) este o companie numită Nuance, care este specializată în recunoaştere vocală, a confirmat Samsung pentru BBC.

Compania Samsung nu este primul producător de televizoare inteligente conectate la internet care întâmpină probleme legat de datele pe care le colectează. În 2013, un consultant în domeniul tehnologiei informaţiei (IT) din Marea Britanie a descoperit că televizorul său, produs de LG, colecta informaţii despre obiceiurile sale legate de conţinutul urmărit la televizor.

Dezbaterea iscată a forţat LG să creeze o actualizare a programului informatic (software update) folosit de televizoarele sale care permite utilizatorilor să dezactiveze opţiunea de partajare a informaţiilor privind obiceiurile de utilizare a aparatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici