Avocat Grabowski: "Cuminţenia Pământului"-achiziţia în impas. Posibilă licitaţie Artmark

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor operei "Cuminţenia Pământului", a participat luni la o întâlnire cu şeful cancelariei prim-ministrului, secretarul general al Guvernului şi cu ministrul Culturii. Nu a fost comunicat niciun rezultat concret în privinţa achiziţiei.

1807 afișări
Imaginea articolului Avocat Grabowski: "Cuminţenia Pământului"-achiziţia în impas. Posibilă licitaţie Artmark

Avocat Grabowski: "Cuminţenia Pământului"-achiziţia în impas. Posibilă licitaţie Artmark

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor operei "Cuminţenia Pământului, a declarat că nu s-au enunţat soluţii privind achiziţia de către statul român a sculpturii. Marţi, 20 decembrie 2016, va lua sfârşit termenul asumat de către guvern privind intrarea în Patrimoniul Cultural a operei lui Constantin Brâncuşi. Avocatul a precizat că o decizie a proprietarilor va veni după sărbători şi după investirea noului guvern. Se are în vedere inclusiv organizarea unei licitaţii Artmark, după ce există un răspuns clar privind dreptul de preempţiune.

Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brancuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii şi-a exercitat dreptul de preemţiune. Guvernul Romaniei a organizat o subscripţie naţională. Peste 100.000 de donatori au participat la campania "Brâncuşi e al meu", iar suma strânsă a fost de 1.163.032 de euro. Printr-o Ordonanţă de Urgenţă pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenţa până la suma totală să fie asigurată de la bugetul de stat. Indecizii guvernamentale, lipsa unei decizii parlamentare şi alegerile electorale au amânat o decizie în privinţa achiziţiei propriu-zise.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici