B-FIT se încheie cu "Harap Alb", cel mai mare spectacol de teatru de stradă realizat în România

Organizatorii Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti B-FIT in the Street! anunţă că manifestarea se încheie duminică, odată cu prezentarea celei mai ample montări de teatru de stradă realizată în România, "Harap Alb", arată un comunicat remis MEDIAFAX.

587 afișări
Imaginea articolului B-FIT se încheie cu "Harap Alb", cel mai mare spectacol de teatru de stradă realizat în România

B-FIT se încheie cu "Harap Alb", cel mai mare spectacol de teatru de stradă realizat în România

Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti B-FIT in the Street! sărbătoreşte zece ediţii şi Centenarul Marii Uniri cu o selecţie de producţii româneşti şi cu un mix variat de spectacole nocturne, parade, acrobaţii aeriene, instalaţii interactive, ateliere pentru copii, numere de echilibristică şi jonglerii cu focul aduse la Bucureşti de artiştii celor 11 ţări participante.

Titlul ediţiei aniversare, "O poveste românească în Anul Centenarului", este legat de prezentarea în premieră la B-FIT in the Street! 2018 a celui mai mare spectacol de teatru de stradă realizat în România până în acest moment, spun organizatorii. O producţie a Centrului Cultural al Municipiului Bucuresti - ARCUB, spectacolul "Harap-Alb" reinterpretează povestea lui Ion Creangă cu ajutorul tehnologiei, aducând astfel un omagiu culturii româneşti la 100 de ani de la Marea Unire a României. "O superproducţie a cărei realizare a necesitat trei luni de zile şi o echipă formată din sute de constructori, costumieri, tehnicieni, muzicieni, actori şi acrobaţi, 'Harap-Alb' împrumută elemente din teatrul de stradă şi elemente de acrobaţie pe care le combină cu elemente ale teatrului modern", se arată în comunicat.

Dramatizarea a fost semnată de Adrian Batista şi Peter Kerek, spectacolul de o oră şi 10 minute respectând firul narativ al basmului lui Creangă, dar căutând să ofere mai multe dimensiuni poveştii originale. Personajele fantastice Păsări Lăţi Lungilă, Ochilă, Păsărilă, Spânul, Gerilă şi Flămânzilă prind viaţă în forma unor marionete gigant, înalte de patru până la şapte metri, gândite de scenografa Oana Radu. Elemente de acrobaţie spectaculoase vor reda la înălţime povestea de iubire dintre Harap-Alb şi fata Împăratului Roş şi scena de luptă dintre Harap-Alb şi Spân. Muzica este compusă de Cornel Ilie şi interpretată live de trupa Cobzality şi de taraful Cazanoi.

Montarea va avea premiera sâmbătă, de la ora 22.20, în Piaţa Universităţii, şi va încheia cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti B-FIT in the Street! cu reprezentaţia de duminică, de la aceeaşi oră, în acelaşi loc.

De altfel, cel de-al patrulea weekend B-FIT in the Street!, şi ultimul, este unul dintre cele mai aglomerate din festival, adunând 15 spectacole din Italia, Rusia, România, Portugalia, Spania şi Germania.

În ambele zile de weekend, Piaţeta din faţa Teatrului Odeon găzduieşte spectacole de foc şi de jonglerie şi echilibristică din România şi Italia, iar Piaţa Universităţii şi Centrul istoric vor fi populate de artiştii unor spectacole mobile internaţionale. În Parcul Kretzulescu poate fi vizionat, atât sâmbătă, cât şi duminică, un spectacol-instalaţie din Portugalia care transformă spaţiul public într-o poezie vizuală.

În Centrul istoric au loc spectacolele Teatrului Masca, iar Parcul Cişmigiu este destinaţia publicului tânăr B-FIT in the Street! cu un program de câte trei ateliere pentru copii pe zi, printre care unul de actorie şi pantomimă, unul de percuţie şi unul de produse handmade.

Spectatorii B-FIT in the Street! sunt aşteptaţi sâmbătă, de la ora 20.50, în Piaţa George Enescu, pentru singura reprezentaţie a spectacolului nocturn "TRANSIT.ion". Adus în România de compania de teatru Pan.Optikum din Germania, producţia este o adaptare a piesei "Soarele şi moartea", scrisă de libanezul Wajdi Mouawad. Echipa de 30 de actori, dansatori, muzicieni, artişti şi tehnicieni, realizează o parabolă vizuală a societăţii contemporane cu ajutorul acrobaţiilor aeriene, a jocurilor de lumini, foc şi artificii. Parada festivă va porni sâmbătă pe Calea Victoriei şi Bulevardul Regina Elisabeta, cu oprire în Piaţa Universităţii, înaintea premierei primului spectacol românesc de teatru de stradă de mari dimensiuni, "Harap-Alb".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici