Baconschi: Este esenţial ca presa să nu înlocuiască critica constructivă cu mesaje alarmiste

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a participat, duminică, la Congresul Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni, declarând că este esenţial ca presa să nu înlocuiască critica constructivă cu mesaje alarmiste şi pesimiste, menţionând că încurajează media din România în descurajarea lipsei de bun simţ.

111 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Este esenţial ca presa să nu înlocuiască critica constructivă cu mesaje alarmiste

Baconschi: Este esenţial ca presa să nu înlocuiască critica constructivă cu mesaje alarmiste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Baconschi a participat, sâmbătă, în calitate de invitat de onoare, la deschiderea celui de-al 49-lea Congres anual al Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni, eveniment organizat sub patronajul MAE, cu tema "Libertatea şi responsabilitatea în mass-media. Deontologie şi profesionalism faţă în faţă cu provocările noilor tehnologii ale comunicării".

Potrivit unui comunicat al MAE, în debutul intervenţiei sale, ministrul Baconschi a salutat tema acestei ediţii: "Cred că libertatea şi responsabilitatea sunt cuvinte cheie în universul media şi în calitate de creştin-democrat pledez pentru echilibrul dintre libertate şi responsabilitate. Libertatea presei este evident, o garanţie a oricărei democraţii funcţionale; în acelaşi timp, nu putem să nu folosim această libertate pentru binele comun. Nu cred că este perimată ideea că presa trebuie să îşi asume acest rol de educator public, inclusiv în ceea ce priveşte promovarea unei culturi participative şi a responsabilităţii fiecărui cetăţean pentru binele comun. De aceea, într-o democraţie autentică este esenţial ca mass-media să nu confunde libertatea de informare cu propaganda politică şi, totodată, să nu înlocuiască critica constructivă cu mesaje alarmiste şi pesimiste generalizate. Libertatea de a informa implică şi responsabilitatea selecţiei unor teme de interes real".

"Presa din România a început să prezinte cazuri de derapaj - atât ale reprezentanţilor unor instituţii ale statului, cât şi ale cetăţenilor obişnuiţi, aşa că încurajez cu această ocazie eforturile presei noastre de a descuraja lipsa de bun simţ", a spus Baconschi, potrivit MAE.

De asemenea, ministrul a subliniat funcţia presei de promotor al solidarităţii în cadrul societăţii: "Apreciez eforturile presei noastre de a induce un sentiment de solidaritate cu persoanele aflate în dificultate, fie cazuri individuale, fie în urma unor dezastre naturale. Mi se pare că această ancoră a solidarităţii este o valoare centrală în orice democraţie".

Ministrul Baconschi a adus în discuţie şi noile provocări cărora mijloacele de informare în masă trebuie să le facă faţă: "Presa însăşi se află, aşa cum ştiţi mai bine decât mine, în faţa unor provocări legate de new media şi new media obligă mijloacele clasice de informare să îşi reconsidere rolul. New media sunt, aşa cum am văzut în revoltele arabe, un catalizator al mişcării social-politice de amploare, new media ne oferă şi mai multă informaţie, mai multă ca oricând, prea multă pe alocuri, întrucât cantitatea nu garantează calitatea. De aceea cred că e crucial să validăm informaţia şi prin ea responsabilitatea fiecărui jurnalist. Adică mai multă libertate înseamnă în mod evident şi mai multă responsabilitate"/

La finalul intervenţiei sale, ministru Teodor Baconschi a avut un scurt dialog cu jurnaliştii străini prezenţi pe teme de actualitate europeană.

La eveniment participă peste 100 de jurnalişti din 21 de state europene, membre ale Uniunii Europene şi din afara ei, care vor avea astfel ocazia să cunoască nemijlocit România şi să intre în contact cu reprezentanţi ai instituţiilor româneşti.

Baconschi se arăta, joi seară, într-o postare pe blog, dezamăgit că presa nu a relatat despre "succesul diplomatic" al vizitei sale la Kiev şi că a fost prea puţin interesată şi de "vizita crucială" a preşedintelui Traian Băsescu la Berlin.

"Am revenit de nici o oră de la Kiev. După ani de iarnă diplomatică, dezgheţul. Primire la preşedintele Ianukovici, la premierul Azarov, la preşedintele Radei Supreme, Litvin, întrevedere bilaterală cu omologul Grişcenko şi o caldă întâlnire cu românii din Ucraina. Între România şi uriaşul său vecin se poate reînfiripa o relaţie normală", scria Baconschi pe blogul său.

"Pe televiziuni, nimic despre acest succes diplomatic. Prea puţin şi despre vizita crucială a Preşedintelui Băsescu la Berlin, în acest moment grav de criză a Europei. Discuţiile Preşedintelui cu Angela Merkel, cancelarul ţării de care depinde în cel mai înalt grad salvarea euro sau evitarea dezastrului economic al întregului continent nu par să intereseze presa română", adaugă ministrul de Externe.

El menţionează că nu a interesat nici întâlnirea miniştrilor de externe din statele riverane Dunării, pe care a organizat-o luni împreună cu vicecancelarul şi ministrul de Externe austriac, Michael Spindelegger, deşi Strategia UE pentru Regiunea Dunării poate contribui decisiv la dezvoltarea României.

"E banal: lucrurile cu adevărat importante trec neobservate, în timp ce scandalul ţine mereu prima pagină", adaugă Baconschi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici