Băsescu acuză o înţelegere murdară între televiziuni şi politicieni în campania pentru PE

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat, marţi, la ceremonia de învestire a noului ministru al Tineretului, o înţelegere "murdară" legată de difuzarea gratuită a unor clipuri electorale în campania pentru PE de către televiziunile comerciale în schimbul unor bani publici de la politicieni.

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu acuză o înţelegere murdară între televiziuni şi politicieni în campania pentru PE

Băsescu acuză o înţelegere murdară între televiziuni şi politicieni în campania pentru PE (Imagine: Mediafax Foto)

El a spus că a dorit chiar înainte de izbucnirea scandalului Ridzi în presă o remaniere rapidă, pentru că înţelesese că există o "înţelegere murdară" între politicieni şi două trusturi de presă privind difuzarea în campania pentru europarlamentare în mod gratuit a spoturilor electorale ale candidaţilor, urmând ca aceste televiziuni să primească bani publici neînregistraţi de la politicieni.

"Există oameni (...) care pot confirma că opţiunea mea a fost remanierea imediată, când am înţeles ce s-a întâmplat de fapt, înainte să apară dezvăluirile presei. Dar văzusem filmul pe care l-am văzut în campanie, acel film urât în care, dintr-odată, televiziunile comerciale anunţau că difuzează gratuit clipurile candidaţilor la europarlamentare. Sigur că nu se transformase peste noapte nici domnul Vântu, nici domnul Voiculescu în samaritean sau samariteni. Pur şi simplu, era expresia înţelegerii murdare între politic şi două trusturi de presă: «Noi declarăm că nu luăm bani, după ce anunţasem tarifele de campanie, iar voi veniţi cu banii neînregistraţi, direct la noi». Filmul a continuat şi de Ziua Tineretului", a spus Băsescu.

El a menţionat că, în 29 mai, când a aflat că trusturile de presă au luat această "decizie eroică" privind difuzarea gratuită a spoturilor, i-a rugat pe cei responsabili de campania fiicei sale să înceteze imediat difuzarea oricărui clip electoral.

"Vă pot spune un lucru care până acum n-a putut fi spus, pentru că am preferat să nu dau ocazia niciunui fel de speculaţie că preşedintele ar avea interese într-o parte sau alta a balanţei din disputa Ridzi - trusturi de presă. Vă pot spune însă acum că, pe data de 29 mai, când am aflat - atunci am aflat eu - că trusturile de presă au luat decizia «eroică» să transmită gratuit oricâte spoturi ar da partidele aflate în campanie, i-am rugat pe cei responsabili de campania fiicei mele să înceteze imediat difuzarea oricărui clip electoral", a afirmat el.

"Înţelesesem deal-ul. Şi fiica mea, alături de alţi politicieni, ar fi trebuit să meargă «să-şi dea darul» la televiziuni", a adăugat şeful statului.

În opinia preşedintelui Băsescu, această întâmplare poate fi o lecţie pentru toţi.

"Dacă vrem ca publicul să beneficieze de o presă cinstită şi de oameni politici corecţi, oglindiţi aşa cum sunt ei, acest tip de înţelegeri trebuie să înceteze. Ele sunt mai toxice şi mai imorale decât multe din actele ilegale care s-au petrecut în România în ultimii 20 de ani", a continuat Băsescu.

"Acest caz, Ridzi, trebuie să devină cazul dezbrăcat de sus până jos, prezentat opiniei publice aşa cum este, cu deal-urile lui murdare între om politic şi presă şi făcut un exemplu care nu mai trebuie urmat. Este mesajul meu pentru voi toţi. Toţi aveţi fonduri de publicitate, vă obligă şi Uniunea Europeană, sunt bani europeni pentru publicitate, vă obligă specificul ministerelor să faceţi publicitate. Dar, oameni buni, faceţi-o într-un mod în care să nu existe un soi de cârdăşie presă - oameni politici. Şi una şi alta din părţi trebuie să o facă ferm, trebuie să o facă cinstit şi în interesul publicului", a mai spus şeful statului.

Băsescu a menţionat că acest discurs este răspunsul său la acuzaţiile care s-au făcut în această perioadă de aranjamente "exact pentru un om politic care a candidat şi care a încetat difuzarea clipurilor" în momentul în care el a aflat că se făceau gratis.

"Înţeleg furia, că atunci când nu intri în horă plăteşti. Efectele le-am văzut: o campanie furibundă împotriva unui om care, zic eu, şi-a câştigat mandatul şi cred că este momentul să ne revenim. Trebuie să ne revenim din goana după bani, din goana după imagine plătită. Oamenii politici îşi pot face imagine prin ceea ce fac, iar presa poate să trăiască onorabil fără să facă înţelegeri murdare cu oamenii politici", a conchis el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici