Benedict al XVI-lea a oficiat pentru prima dată o slujbă religioasă cu spatele la credincioşi

Papa Benedict al XVI-lea a oficiat, duminică, pentru prima dată în public, o slujbă stând cu spatele la credincioşi, după cum se practica în timpul vechilor liturghii, obicei reabilitat de suveranul pontif în urmă cu şase luni.

7 afișări
Imaginea articolului Benedict al XVI-lea a oficiat pentru prima dată o slujbă religioasă cu spatele la credincioşi

Benedict al XVI-lea a oficiat pentru prima dată o slujbă religioasă cu spatele la credincioşi

În timpul ceremoniei destinate botezului a 13 copii ai unor angajaţi de la Vatican, "papa se va afla în anumite momente cu spatele la credincioşi şi cu privirea îndreptată spre cruce", potrivit unui comunicat emis de Vatican care descria în avans slujba care urma să aibă loc în Capela Sixtină.

"În ceea ce priveşte restul slujbei, oficierea se va derula în mod obişnuit, fiind folosită cartea de rugăciuni uzuală, adică cea introdusă de Paul al VI-lea în 1970, după cel de-al doilea Conciliu al Vaticanului", se mai informează în comunicat. Papa Benedict a rostit slujba în limba italiană şi nu în latină.

Benedict al XVI-lea a autorizat, în iulie 2007, oficierea liturghiei în limba latină, după modelul vechi, utilizând cartea de rugăciuni a Sfântului Pius al V-lea, spre marea satisfacţie a catolicilor tradiţionalişti.

Cartea de rugăciuni a Sfântului Pius al V-lea a fost promulgată în 1570 la Conciliul de la Trento şi a suferit mai multe modificări, dintre care ultima a fost făcută în 1962, pe vremea papei Ioan al XXIII-lea. Cartea cuprinde o rugăciune pentru convertirea evreilor în Vinerea Sfântă, zi aleasă pentru acest eveniment deoarece comemorează moartea lui Christos.

În cartea de rugăciuni a lui Paul al VI-lea această rugăciune a fost înlocuită de o alta, care îi evocă pe evrei ca fiind primul popor care "a primit cuvântul lui Dumnezeu" şi care nu aminteşte nimic despre convertirea lor. Potrivit acestei cărţi sfinte, preotul oficiază slujba cu faţa la credincioşi în limba poporului căruia i se adresează.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici