Bilanţul Galei HOP de la Costineşti: Actorii câştigători, teatru tânăr, lampioane pe ţărmul mării

Cea de-a XIX-a ediţie a Galei Tânărului Actor HOP, desfăşurată la Vox Maris Grand Resort din Costineşti, s-a încheiat joi seară, după patru zile de concurs, cu festivitatea de premiere a participanţilor, actorul Alexandru Voicu primind Marele Premiu al Galei HOP.

189 afișări
Imaginea articolului Bilanţul Galei HOP de la Costineşti: Actorii câştigători, teatru tânăr, lampioane pe ţărmul mării

Bilanţul Galei HOP de la Costineşti: Actorii câştigători, teatru tânăr, lampioane pe ţărmul mării

Directorul artistic al Galei HOP, profesorul Miklos Bacs, a deschis seara festivităţii de premiere a Galei Tânărului Actor HOP care s-a desfăşurat între 5-8 septembrie, la Costineşti, cu un discurs în care a evidenţiat importanţa existenţei acestui concurs: „Trebuie să le oferim colegilor noştri un spaţiu în care laboratorul de creaţie al actorului, nişte criterii şi nişte principii fundamentale, să poată fi explorat. De foarte multe ori folosim o retorică găunoasă când vorbim despre arta actorului, ceea ce nu face bine nimănui. Cred că această direcţie este binevenită cu toate riscurile pe care mi le asum în totalitate. Este un drum la care trebuie să învăţăm la ce să fim atenţi, să înţelegem că un etude nu poate fi valorificat, nu e bun sau rău. Nu pot să am pretenţia de la un exerciţiu de a fi spectacol. De aceea e un drum pe care dacă îl acceptăm cred că ar putea să ne fie de ajutor. Nu se pot preda foarte multe lucruri din arta actorului, nu poţi decât să le creezi un spaţiu decât să înveţe de la ei înşişi. Trebuie să ne respectăm actorii pentu acest chin incomensurabil de a naşte această acţiune.”

Juriul final al celei de-a XIX-a ediţii a Galei HOP a fost format din actriţa Dorina Chiriac, regizorii Andrei şi Andreea Gorsu, actriţa Ofelia Popii şi actorul Victor Rebengiuc. Toţi actorii intraţi în competiţia Galei HOP au primit diplome de participare, oferite de actriţa Cristina Flutur, câştigătoarea Premiului de la Cannes pentru Cea mai bună actriţă în 2012, pentru rolul său din filmul lui Cristian Mungiu „După dealuri”.

Premiul „Ştefan Iordache” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP a fost acordat actorului Alexandru Voicu pentru „Marele mecanism”, adaptare după „Hamlet” de William Shakespeare.
Premiul se acordă în memoria marelui artist Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Dacă iniţial, începând cu ediţia 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secţiunea individual, începând din anul 2013, organizatorii Galei au decis ca Premiul „Ştefan Iordache” să devină Marele Premiu al Galei.

Premiul a fost înmânat de Ion Caramitru, preşedintele UNITER şi directorul general al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, în sală fiind prezentă şi sora regretatului actor, Ileana Iordache. Cu această ocazie, Ion Caramitru a declarat: „Am deschis şi închid gala cu sentimentul cel mai sincer al misiunii îndeplinite. Sunt 19 ani de când ne ocupăm de această gala. La rândul ei a avut o preistorie înainte de 89 tot la Costineşti. A fost o perioadăde îndepărtare de Costineşti la Mangalia, dar ne-am întors aici.”

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual a fost acordat actriţei Alina Aura Rotaru pentru „De vorbă cu tine”, colaj după „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare. Premiul a fost înmânat de regizorul Felix Alexa. Regizorul a avut câteva sfaturi pentru tinerii actori: „Să nu pierdeţi niciodată emoţia care poate deveni o armă redutabilă pe scenă. Nu va feriţi să vă fie frică, e important să vă fie frica daca ştim sa o dozăm si să o folosim.”

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual a fost acordat actorului Andrei Radu pentru „În căutarea muzicii”, după texte din „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare.

Premiul a fost înmânat de actriţa Mariana Mihuţ care a glumit cu auditoriul.

Pe de altă parte, Premiul „Cornel Todea”, premiul pentru cea mai bună trupă de actori, a fost decernat actorilor Loredana Cosovanu, Daniel Chirilă şi Tiberiu Enache pentru spectacolul „± Lorenzo” de Daniel Chirilă, o rescriere a piesei „Romeo şi Julieta” de W. Shakespeare. Acest premiu este susţinut începând cu ediţia a XVI-a de familia Todea. Premiul a fost înmânat de actriţa şi coregrafa Andrea Gavriliu.

Premiul „Sică Alexandrescu” – Premiul special al juriului a fost acordat actriţei Raluca Radu pentru „Apemantus – De la Nebun la Nebun”, colaj şi adaptare după „Timon din Atena”, „Regele Lear” şi „Hamlet” de William Shakespeare. Premiul a fost înmânat de actriţa Dorina Chiriac.

Premiul Publicului a cuprins două secţiuni Premiul Publicului pentru cea mai bună actriţă şi Premiul Publicului pentru cel mai bun actor. Premiul publicului a fost decis în perioada 5 – 8 septembrie de către publicul larg care a urmărit în direct transmisia competiţiei şi care şi-a votat favoriţii pe Internet.

Premiul Publicului pentru Cea mai bună actriţă i-a revenit Cristinei Juncu, pentru „Al tău, H”, după texte din „Hamlet” de William Shakespeare, iar Premiul Publicului pentru cel mai bun actor lui Andrei Radu pentru „În căutarea muzicii”, după texte din „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare.

Premiul Publicului pentru cea mai bună trupă de actori a revenit actorilor Bogdan Florea, Lucian Ionescu, Cosmin Teodor Pană, Lavinia Pele şi Andrei Radu pentru spectacolul „http://error500”, regia Vlad Trifaş.

Premiile au fost înmânate de actriţa, scriitoarea şi regizoarea Lia Bugnar. Aceasta a declarat încurajându-i pe tinerii actori: „Pentru mine, voi toţi sunteţi câştigători”.

De asemenea, Actorul Alexandru Voicu a mai câştigat un premiu, Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF” pentru colajul său din „Hamlet” de William Shakespeare. Premiul a fost înmânat de actorul Nicholas Caţianis – câştigătorul Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF” în anul 2015.

Începând cu ediţia 17, regizorul şi producătorul de film Tudor Giurgiu acordă unuia dintre concurenţii Galei HOP şansa de a face parte din programul „10 pentru FILM la TIFF”.

Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică – oferit de actriţa Dorina Lazăr a fost acordat actorului Ştefan Pavel pentru „Tocilă Melancolicul”, colaj din „Cum vă place” de William Shakespeare. Premiul a fost înmânat de criticul de teatru Ileana Lucaciu.

Cu prilejul celei de-a doua ediţii a Festivalului EuRoCultura, actorul şi omul politic Mircea Diaconu invită la Bruxelles pe câştigătorii Galei HOP la festivalul EuRoCultura. Ion Caramitru a citit mesajul transmis de europarlamentarul român: „EuRoCultura este primul festival românesc de amploare care se desfăşoară la Bozar, cel mai important centru cultural din Bruxelles, promovând cultura noastră într-un cadru internaţional. Acest festival s-a născut dintr-o convingere personală că fiecare om sau naţiune se pricepe cel mai bine la ceva. Iar eu cred că toată lumea ar trebui să afle cât de bine se pricepe România la cultură.

 

De aceea mi-am dorit şi îmi doresc că acest festival să fie ca o flacără pe care o aprinzi şi care va creşte an de an până când toată lumea va înţelege cine suntem şi ce putem. În acest context, m-aş bucura să îi avem alături pe câţiva dintre liderii următoarei generaţii de cultură şi trăire românească”.

Festivitatea de premiere s-a încheiat în jurul orei 22:00, Miklos Bacs invitând publicul să aprindă lampioane pe ţărmul mării, în memoria „colegului” William Shakespeare. A fost poate, cel mai emoţionant moment al galei. Acum, la 400 de ani distanţă de la dispariţia dramaturgului englez, actori, spectatori, membri ai juriului s-au reunit spre a-i oferi un omagiu lui Shakespeare. Fiecare a scris pe lampioane, la invitaţia lui Miklos Bacs, citatul său preferat din opera poetului. Purtate de vânt, inscripţionate cu markere în diferite culori, lampioanele au devenit lumini călătoare, ridicând în înaltul cerului cuvinte. La încheierea Galei HOP Shakespeare a fost acolo, pe ţărmul Mării Negre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici