Festivalul de Film TIFF: A 16-a ediţie va avea loc între 2 şi 11 iunie 2017

După o ediţie aniversară cu un nou record de spectatori, Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi-a stabilit datele pentru cea de-a 16-a ediţie: 2 - 11 iunie 2017. Surprizele celor zece zile de festival de la Cluj-Napoca vor fi dezvăluite în lunile următoare.

306 afișări
Imaginea articolului Festivalul de Film TIFF: A 16-a ediţie va avea loc între 2 şi 11 iunie 2017

Festivalul de Film TIFF: A 16-a ediţie va avea loc între 2 şi 11 iunie 2017 (Imagine: Adrian Padureanu/ Mediafax Foto)

Anul acesta, peste 79.000 de spectatori au vizionat cele 248 de filme, numărul total al participanţilor depăşind cifra de 120.000. După festival, filmele au continuat să călătorească prin ţară, în Caravana TIFF, traversând peste 15 oraşe.

În cei 15 ani de existenţă, cel mai mare festival de film din România a schimbat faţa Clujului, contribuind masiv la transformarea lui într-unul dintre cele mai dinamice oraşe din ţară. Zilele acestea, TIFF susţine candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, oraşul desemnat de juriul format din experţi europeni urmând a fi anunţat pe 16 septembrie. De-a lungul anilor, TIFF-ul a adus mii de invitaţi străini la Cluj, cei care au vizitat oraşul anul acesta declarându-se încântaţi de atmosferă, de oameni şi de festival. Impresiile unora dintre ei, veniţi din colţuri diferite ale lumii, pot fi văzute într-un clip special: http://bit.ly/2crfR7s.

„TIFF este primul mare eveniment cultural care a pus Clujul pe hartă, iar în cei 15 ani a format un public important interesat de film, media, arte vizuale. Voluntarii, elevii, studenţii care au trecut prin programele educaţionale TIFF au dus mai departe experienţa căpătată în timpul festivalului, iniţiind peste ani propriile lor proiecte. Întreg profilul oraşului s-a schimbat fundamental datorită TIFF-ului – astăzi, Clujul aspiră să devină un important centru de producţie cinematografică, are două facultăţi cu profil de cinematografie/media/TV şi o mulţime de evenimente culturale”, declară Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului.

Impactul TIFF-ului nu este doar unul cultural şi educaţional. Un studiu al Facultăţii de Business al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, realizat pe 2014-2015, a estimat impactul economic al festivalului asupra oraşului la 7,5 milioane de euro. „Cultura este un bun, o investiţie al cărei retur nu se măsoară doar din punct de vedere pragmatic. A se observa că studiul despre impactul TIFF s-a făcut după 14 ani. Abia acum ştim în ce am investit, pentru că acum putem calcula un impact economic major. În cultură trebuie să fim conştienţi că, la fel ca în educaţie, în sănătate, investiţia trebuie să fie pe termen lung”, declara Ministrul Culturii, Corina Şuteu, pentru ziarul festivalului, AperiTIFF.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici