TIFF 2016. Filme de Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Alexandru Badea şi Adrian Sitaru, în competiţia TIFF, unul dintre cele mai importante festivaluri de film de pe continentul nord-american - FOTO/VIDEO

Cea de-a 41-a ediţie a Festivalului de Film de la Toronto, programat între 8-18 septembrie, include în secţiunile competiţionale o serie de filme româneşti precum "Bacalaureat" de Cristian Mungiu, "Sieranevada" de Cristi Puiu, "Toate fluviile curg în mare" de Alexandru Badea şi "Fixeur" de Adrian Sitaru.

416 afișări
Imaginea articolului TIFF 2016. Filme de Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Alexandru Badea şi Adrian Sitaru, în competiţia TIFF, unul dintre cele mai importante festivaluri de film de pe continentul nord-american - FOTO/VIDEO

Filme de Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Alexandru Badea şi Adrian Sitaru, în competiţia Toronto International Film Festival, unul dintre cele mai importante festivaluri de film de pe continentul nord-american (Imagine Adrian Paduretu / Mediafax Foto)

Toronto International Film Festival, care se va desfăşura anul acesta între 8 şi 18 septembrie, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de pe continentul nord-american, alături de Sundance şi Tribeca.

O gamă largă de filme au fost anunţate de juriul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto (TIFF) 2016 în secţiuni precum TIFF Docs, Vanguard, Midnight Madness, Masters, Cinematheque, precum şi paleta de scurtmetraje incluse în selecţia Short Cuts.

Din selecţia filmelor înscrise la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto fac parte lungmetraje din cadrul Premierelor de Gală şi 14 Proiecţii Speciale. Printre filmele selecţionate se numără "The Promise", o dramă scrisă şi regizată de Terry George despre o poveste de dragoste pe fondul genocidului din Armenia, "The Bleeder", o dramă indie în care actorul Liev Schreiber îl portretizează pe luptătorul la categoria grea Chuck Wepner, cel care l-a inspirat pe Rocky; şi "Voyage of Time: Life’s Journey", un documentar regizat de Terrence Malick, despre trecutul pe Terra şi căutarea unui loc viitor pentru umanitate.

Evenimentul cinematografic din Canada a anunţat că din secţiunea Platform face parte şi filmul biografic "Jackie", regizat de Pablo Larrain, cu Natalie Portman în rolul lui Jacqueline Kennedy, precum şi filmul "Moonlight", regizat de Barry Jenkins.

Secţiunea de Gală include lungmetrajele: "Norman: The Moderate Rise and Tragic Fall Of a New York Fixer", r. Joseph Cedar, SUA/ Israel, premieră internaţională; "The Promise", r. Terry George, SUA/Spania, premieră mondială.

Secţiunea Proiecţii Speciale (Special Presentations) include filme precum: "(Re)Assignment", r. Walter Hill, Canada, premieră Mondială; "150 Milligrams", r. Emmanuelle Bercot, Franţa, premieră mondială; "The Bleeder", r. Philippe Falardeau, SUA, premieră în America de Nord; "Brain On Fire", r. Gerard Barrett, Irlanda /Canada; "Burn Your Maps", r. Jordan Roberts, SUA/Mongolia, premieră mondială; "Christine", r. Antonio Campos, SUA , premieră în Canada; "The Duelist", r. Alexey Mzgirev, Rusia; "The Exception", r. David Leveaux, Marea Britanie, premieră mondială; "I, Daniel Blake", r. Ken Loach, Marea Britanie /Franţa /Belgia, premieră nord americană; "In Dubious Battle", r. James Franco, SUA, premieră în America de Nord; "The Long Excuse (Naga Liwake)", r. Miwa Nishikawa, Japonia.

Secţiunea Masters Of Cinema cuprinde pe lângă lungmetraje precum "Julieta", r. Pedro Almodóvar, "Personal Shopper", regizat de Olivier Assayas şi două filme româneşti: "Bacalaureat" de Cristian Mungiu, România, premieră în Canada, filmul recompensat cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes 2016 şi "Sieranevada de Cristi Puiu", România, premieră în America de Nord.

Acţiunea filmului "Siernavevada" este plasată la trei zile de la atentatul din redacţia publicaţiei pariziene Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile de la moartea tatălui lui Lary. Acesta urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă la comemorarea celui dispărut. Întrunirea de familie nu se derulează însă conform aşteptărilor: discuţiile sunt aprinse şi diferenţele de opinii nu întârzie să apară.

Referitor la subiectul filmului "Bacalaureat", Cristian Mungiu exprima într-o declaraţie pentru MEDIAFAX: „În film e vorba şi despre natura umană, şi despre societatea românească, şi despre un raport între oameni care se iubesc, e şi portretul unei vârste în care te uiţi la viaţa ta din urmă şi la ce-a mai rămas şi încerci să-i găseşti un sens.”

Numele regizorilor români prezenţi la TIFF nu se opreşte aici. Scurtmetrajul "Toate fluviile curg în mare", scris şi regizat de Alexandru Badea, intră în competiţia oficială a Toronto International Film Festival (TIFF), în secţiunea Short Cuts, secţiune ce numără 41 titluri internaţionale, alături de 33 producţii canadiene. Filmul lui Alexandru Badea este primul scurtmetraj produs de UNATC "I.L. Caragiale” care se află în selecţia TIFF.

Scurtmetrajul "Toate fluviile curg în mare" a avut premiera la Festival de Cannes, fiind selectat în secţiunea Cinéfondation. Proiecţia de la TIFF reprezintă premiera nord americană. Din distribuţie fac parte actorii Daniel Popa, Tatiana Iekel, Cătălina Moga, Radu Bânzaru, Csaba Ciugulitu şi Victoria Cociaş.

Sinopsis: Contrariat de absurditatea procesului administrativ care survine în urma decesului mamei sale, Radu face faţă cu greu situaţiei, în timp ce membrii familiei îşi dau care mai de care cu părerea. 

De asemenea, filmul "Fixeur" al lui Adrian Sitaru a fost selectat în programul Contemporary World Cinema. "Fixeur" spune povestea lui Radu care îşi face internship-ul la sediul din Bucureşti al Agenţiei France Presse, dar visează să devină jurnalist. Repatrierea unei tinere prostituate minore din Franţa îi oferă oportunitatea de a-şi demonstra calităţile de jurnalist. Totuşi, cu cât se apropie mai mult de realizarea interviului, cu atât mai mult începe să se îndoiască de natura ambiţiei lui de a practica această meserie.

Pe de altă parte, lista filmelor înscrise în secţiunea Platform a TIFF 2016 include lungmetraje precum: "Daguerrotype (Le Secret de la chambre noire)" regizat de Kiyoshi Kurosawa, Franţa /Japonia /Belgia(premieră mondială); "Goldstone", r. Ivan Sen, Australia (premieră internaţională); "Heal the Living (Réparer les vivants)", r. Katell Quillévéré, Franţa/ Belgia (premiră în America de Nord); "Hema Hema: Sing Me a Song While I Wait (he-mà he-mà)", r. Khyentse Norbu, Bhutan/ Hong Kong; "Home", r. Fien Troch, Belgia (premieră în America de Nord); "Jackie", r. Pablo Larraín, Marea Britanie (premieră în America de Nord); "Lady Macbeth", r. William Oldroyd, Marea Britanie (premieră mondială).

Lista completă a filmelor care vor fi proiectate la Toronto International Film Festival poate fi consultată AICI

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici