"Boala familiei M.", de Radu Afrim, nu a impresionat criticii publicaţiei Le Monde

Spectacolul "Boala familiei M.", de Radu Afrim, care este prezentat în cadrul unui mini-turneu la Theatre de l'Odeon din Paris, între 11 şi 21 iunie, nu a impresionat criticii publicaţiei Le Monde, aceştia menţionând că multe referinţe din piesă "scapă publicului".

240 afișări
Imaginea articolului "Boala familiei M.", de Radu Afrim, nu a impresionat criticii publicaţiei Le Monde

"Boala familiei M.", de Radu Afrim, nu a impresionat criticii publicaţiei Le Monde (Imagine: Florin Biolan/ fnt.ro)

"A invita un teatru străin este mereu un exerciţiu delicat. Scoase din context, anumite spectacole îşi pierd farmecul. Referinţele din care se hrănesc scapă publicului", apreciază Le Monde, menţionând că "«Boala familiei M.» se înscrie în această categorie nefericită". "Spectacolul trece pe deasupra spectatorilor precum o pasăre migratoare fără simţul orientării", mai adaugă publicaţia franceză.

"Începutul piesei este foarte interesant, aceasta fiind semnată de Fausto Paravidino. Acest italian născut în 1976 este cunoscut în Franţa, în special datorită piesei «Geneva 01», o piesă militantă, pusă în scenă în 2006 de Stanislas Nordey, care spune povestea actelor violente petrecute între forţele de ordine şi protestatarii de la summitul G8 de la Geneva, din 2001", menţionează Le Monde.

"Fausto Paravidino arată bine ce ţine această familie împreună şi ce face ca lucrurile să ia o întorsătură proastă, în final: legăturile aproape vegetale, cu ura şi iubirea care cresc din aceeaşi rădăcină. Aici intervine o chestiune de mentalitate. Regizorul Radu Afrim schimbă decorul. Scoate întreaga familie M. din bucătăria sa autumnală pentru a o plasa într-un decor foarte frumos, dar din alt context, într-o pădure, printre frunze roşii uscate. Elementele din scenă sunt dispersate printre arbori, dând un sentiment oniric, de libertate. De asemenea, este pusă, în mod obiectiv, mai multă greutate pe personajul tatălui, care este transformat în tiran", mai explică cotidianul francez.

"Prezentat de Theatre de l'Odeon ca fiind unul dintre regizorii de teatru «cei mai talentaţi şi cei mai controversaţi ai generaţiei române, Radu Afrim s-a născut în 1968 la Beclean, în Transilvania. Poate că aici am putea afla originile imaginaţiei sale debordante care, dublată de trecutul recent al României, care pentru noi este ceva îndepărtat, dă un decalaj intempestiv piesei lui Paravidino. În Franţa, această abordare nu are succes", îşi dă verdictul Le Monde.

Pe de altă parte, Radu Afrim şi Teatrul Naţional din Timişoara au primit, în mai, de la KulturForum Europa, Premiul Cultural Europa pentru montarea spectacolului "Boala familiei M.".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici