Boc: Patrimoniul cultural naţional a fost şi este încă un teren fertil pentru abuzuri

Premierul Emil Boc a declarat luni, la Cotroceni, că Guvernul şi Ministerul Culturii vor prelua concluziile raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice şi Naturale, susţinând că "patrimoniul cultural naţional a fost şi este încă un teren fertil pentru abuzuri".

31 afișări
Imaginea articolului Boc: Patrimoniul cultural naţional a fost şi este încă un teren fertil pentru abuzuri

Boc: Patrimoniul cultural naţional a fost şi este încă un teren fertil pentru abuzuri (Imagine: Mediafax Foto/Gabriel Petrescu)

"Obligaţia statului este de a proteja şi conserva patrimoniu naţional, pentru a-l reda generaţiilor viitoare. Patrimoniul cultural naţional nu este numai al generaţiilor prezente, ci şi al generaţiilor viitoare, iar, pentru ca el să fie oferit în cele mai bune condiţii, el trebuie să fie protejat prin măsuri instituţionale şi legale. Din nefericire, aşa cum şi raportul subliniază, patrimoniul cultural naţional a fost şi este încă un teren fertil pentru abuzuri de la cele de natură legală, la cele care ţin de neînţelegerea importanţei acestuia pentru comunităţi şi pentru viaţa noastră de zi cu zi", a declarat premierul Emil Boc.

El a mai menţionat că, de cele mai multe ori, se observă o necorelare între legislaţia primară şi cea secundară.

"Cum se spune în drept, regulamentul bate stabilimentul sau regulamentul bate legea. Datorită necorelărilor sau datorită relei credinţe în aplicarea actelor secundare se deformează sensul iniţial al legii", a adăugat Boc.

Premierul a mai afirmat că, sub pretextul "construim ca să salvăm", se produc cele mai mari abuzuri la adresa conservării patrimoniului cultural naţional.

"Din nefericire, prin acte private între privaţi, între particulari, s-a pus în discuţie chiar fundamentul legii, ceea ce nu mai poate fi admis, pentru că statul are obligaţia să conserve deasupra intereselor particularilor, patrimoniului cultural naţional, dar, în acelaşi timp, cei care aplică legea trebuie s-o aplice cu bună credinţă, pentru ca ea să nu devină un obstacol în calea modernizării statului, a oraşelor, municipiilor României" a spus premierul.

"Cu aceste scurte gânduri, mulţumesc Comisiei prezidenţiale pentru munca extraordinară pe care au făcut-o şi vreau să îi asigur că munca pe care au făcut-o va sta la baza activităţii Guvernului şi a ministerului de resort, pentru perfecţionarea şi îmbunătăţirea legislaţiei de specialitate, în vederea conservării patrimoniului cultural naţional", a conchis premierul Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici