Realitatea TV pierde licenţa audiovizuală şi îşi încheie emisia. Când intră în vigoare decizia/ Edward Pastia, directorul editorial, despre o nouă televiziune "fără legătură cu trecutul"

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a discutat în şedinţa de marţi cererea de prelungire a valabilităţii licenţei audiovizuale Realitatea TV, votul membrilor autorităţii audiovizuale stabilind că legea nu permite continuarea activităţii postului.

30199 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV pierde licenţa audiovizuală şi îşi încheie emisia. Când intră în vigoare decizia/ Edward Pastia, directorul editorial, despre o nouă televiziune "fără legătură cu trecutul"

Realitatea TV a pierdut licenţa audiovizuală, decizia CNA intrând în vigoare miercuri seară

Potrivit documentelor depuse de Realitatea Media la dosarul de la CNA, compania înregistra restanţe fiscale de peste 10 milioane de lei iar planul de reorganizare al societăţii era infirmat.

Societatea mai deţine şi licenţele Realitatea Fm Bucureşti satelit, Realitatea FM terestru, Realitatea FM Cluj Napoca satelit Sulina terestru, Galaţi-Brăila. Reprezentanţii companiei au cerut să fie judecată situaţia în ansamblu. "Noi am făcut tot ce se putea face ca să reparăm ceea ce au stricat alţii", au explicat reprezentanţii Realitatea Media prezenţi în faţa Consiliului. "Realitatea va rămâne. Am condus câteva sute de oameni şi pot să vă spun cu certitudine că indiferent unde vom fi, vom fi Realitatea. Noi nu avem cum să umplem vidul legislativ din Legea Audio-vizualului", au pledat cei reprezentanţii companiei care au susţinut că din punctul lor de vedere planul de restructurare ar fi viabil.

Consiliul a avut pe ordinea de zi o informare privind cererea nr. 11068/18.10.2019 formulată de S.C. Realitatea Media SA în vederea prelungirii valabilităţii licenţei audiovizuale Realitatea TV din Bucureşti.

Realitatea TV pierde licenţa audiovizuală şi îşi încheie emisia

Cristina Pocora, membru al CNA, a arătat că este vorba despre "o televiziune de ştiri importantă" şi că, "practic, neacordându-i licenţa, o închidem".

"Momentul mi se pare foarte delicat fiind în campanie electorală şi cred că este important să avem cât mai multe canale, cât mai multe voci (...) Eu am în vedere situaţia excepţională. Am audiat ce a spus şi ANAF-ul, ce a spus şi departamentul nostru juridic. Dar noi ca demnitari avem această libertate să conexăm legile şi să interpretăm legea şi în litera şi în spiritul ei", făcând apel la posibilitatea prelungirii licenţei până când compania îşi va tranşa în instanţă situaţia. "Să fie închis nu din cauza justiţiei sau din cauza mea, ci atunci când nu va îndeplini prevederile legale", a arătat membra CNA.

Reprezentanţii postului au susţinut că datoriile sunt suspendate pe perioada insolvenţei, răspunzând unei întrebări adresate de Răsvan Popescu, din partea CNA. Consiliul a constatat şi faptul că nu există o decizie a instanţei sau a autorităţii fiscale care să arate acest lucru. "Datoriile erau iniţia 23 de milioane, acum sunt 10", a pledat reprezentantul Realitatea TV.

"Suntem într-o situaţie ingrată şi regretabilă. Existenţa acestui post în peisajul audio-vizual este în interesul public", a notat Răsvan Popescu care a arătat că licenţa ar putea fi prelungită în condiţiile în care instanţa urmează să se pronunţe în luna ianuarie.

"Dacă acordăm această licenţă nimeni nu va fi prejudiciat, toată lumea va avea de câştigat", s-a afirmat în discuţie.

"Eu aş vrea să fac abstracţie de certificatul fiscal. Eu aş vrea să fac abstracţie de ce spune legea, dar nu pot. Prejudiciate vor fi toate televiziunile care îşi plătesc datoriile şi nu au probleme", a răspuns Radu Herjeu, membru CNA.

Alexandru Kocsis-Cristea a arătat că trebuie "să apărăm interesul publicului şi să acordăm licenţa pe o perioadă de nouă ani". "Trebuie să luăm act de neîndeplinirea condiţiilor legale", a explicat Orsolya-Eva Boros, care a admis faptul că este important să poată fi găsită o soluţie legală pentru că "această televiziune trebuie să rămână pe piaţă", dar că soluţia cu pricina nu s-a găsit încă.

Pentru prelungirea licenţei Realitatea TV au votat 4 dintre membrii, iar 6 au fost împotrivă. Consiliul emite decizii, instrucţiuni şi recomandări, în prezenţa a cel puţin 8 membri şi cu votul a cel puţin 6 membri.

"Dezbateri româneşti despre prelungirea licenţei Realităţii TV, pe sistemul «merge si asa, sunt baieti buni». Eu mi-aş fi dorit ca legea audiovizualului să nu încarce CNA cu responsabilitatea evaluării situaţiei financiare a unei televiziuni. Cu alte cuvinte, decizia Consiliului de acordare, modificare sau prelungire de licenţă nu ar trebui legată de starea de insolvenţă, de datoriile curente sau de cele menţionate într-un certificat de atestare fiscală, sau de un plan de reorganizare. Alte criterii ar trebui aplicate de membrii CNA, nu existenţa sau absenţa unui document justificativ, solicitat de legea audiovizualului. Daaaar... din păcate, legea mă obligă să verific existenţa “ştampiluţelor”! Şi nu sunt îndeplinite două condiţii: au datorii curente şi le-a fost infirmat planul de reorganizare. Dacă legea mi-ar fi permis, aş fi votat acordarea unei licenţe până în momentul în care instanţa ar fi decis definitiv dacă postul intră sau nu în faliment! Dar nu se poate nici asta! Se poate, însă, să ignor prevederile legii, pe ideea că eu sunt tare şi mare şi eu decid, şi, în fond, trăim în România!", a explicat Radu Herjeu.

Postul poate contesta decizia, dar a aceasta intră în vigoare miercuri seara, la 23.59.

În aceeaşi şedinţă, CNA analizează şi solicitarea depusă de Geopol International, o companie condusă de Cozmin Guşă modificarea structurii serviciului de programe pentru Realitatea Plus, reprezentanţii postului spunând că se încearcă transferarea programelor Realitatea TV de pe 31 octombrie.

Edward Pastia, despre închiderea Realitatea TV şi noua televiziune "fără legătură cu trecutul"

Edward Pastia, director editorial Realitatea Tv, a comentat pentru MEDIAFAX decizia CNA de a nu prelungi licenţa audiovizuală pentru postul pe care îl reprezintă dar şi perspectiva lansării Realitatea Plus ca "o televiziune de ştiri fără legătură cu trecutul".

Edward Pastia, director editorial Realitatea TV, a explicat pentru MEDIAFAX faptul că "Noi am sperat până în ultima clipă că ni se va face dreptate, că se va ţine cont de faptul că Legea Audiovizualului are prevederi vizavi de firmele media aflate în insolvenţă, am sperat că se va ţine cont de încercările noastre repetate de a ne achita datoriile către buget, încercări respinse de fiecare dată de ANAF, care ne aplică legea nouă a insolvenţei, deşi noi am intrat în insolvenţă pe legea veche, am sperat că lumea va judeca, până la urmă nu numai în litera ci şi în spiritul legii, am sperat că, în general, peisajul mass-media are nevoie de o clarificare a tuturor problemelor. Dacă legiuitorul modifică o lege a insolvenţei, însă nu modifică şi celelalte legi şi acte normative legate de această problemă, se ajunge în această situaţie".

Reprezentantul postului de televiziune a explicat pentru MEDIAFAX şi în ce fel vede debutul programelor pe postul Realitatea.

"Tehnic va fi o provocare, reacţia şi partea legală, avocaţi, vom vedea, astăzi mâine cât de repede se va putea... astfel încât să vedem cum se va putea înlocui Realitatea cu o nouă televiziune de ştiri. Din punct de vedere tehnic este cel mai greu pentru noi să venim cu emisiuni noi pe Realitatea plus, dar Realitatea Plus avea în grilă retransmisie, o bună parte din program Realitatea Tv. Dispărând Realitatea Tv, o bună parte din program ar trebui să fie producţii proprii. Însă nu suntem pregătiţi, cum am spus, am sperat până în ultima clipă că ni se va face dreptate, nouă, jurnaliştilor care lucrăm acolo, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat, ca atare va trebui, într-o primă fază, să încercăm să acoperim emisia Realitatea plus cu ce a fost mai bun la Realitatea Tv, după care, să începem să dezvoltăm Realitatea Plus ca o televiziune de ştiri fără nicio legătură cu trecutul", a spus Pastia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici