Bucureştenii pot asculta înregistrări ale poemelor lui Paul Celan, în lectura autorului, pe 12 iunie

Un eveniment dedicat lui Paul Celan, unul dintre cei mai importanţi poeţi ai secolului al XX-lea, va avea loc pe 12 iunie, de la ora 19.00, la Conceptual Lab Bucureşti, unde publicul va putea asculta înregistrări ale poemelor autorului, în lectura sa.

33 afișări
Imaginea articolului Bucureştenii pot asculta înregistrări ale poemelor lui Paul Celan, în lectura autorului, pe 12 iunie

Bucureştenii pot asculta înregistrări ale poemelor lui Paul Celan, în lectura autorului, pe 12 iunie (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Evenimentul este prilejuit de apariţia în colecţia "Biblioteca Polirom" a volumului "Opera poetică (I)", prima ediţie integrală a operei poetice semnate de Paul Celan, în traducerea, din limba germană, a lui George State, cu un cuvânt-înainte de Andrei Corbea, informează editura Polirom.

"Opera poetică (I)" a ocupat locul al IV-lea în topul de vânzări al editurii la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2015, care s-a desfăşurat în perioada 20 - 24 mai.

Despre "Opera poetică (I)" - volum ce cuprinde poemele din "Nisipul din urne" (1948), "Mac şi memorie" (1952), "Din prag în prag" (1955), "Gratii de vorbă" (1959) şi "Roza Nimănui" (1963) - vor vorbi Andrei Oişteanu, etnolog, antropolog, istoric al religiilor şi al mentalităţilor, Gabriel Horaţiu Decuble, poet, prozator, eseist si traducător, şi George State, traducător a operei poetice a lui Paul Celan.

Participanţii la eveniment vor putea asculta înregistrări ale poemelor lui Paul Celan, în lectura autorului (în limba germană), iar George State va oferi versiunea în limba română a acestora, informează editura Polirom.

Moderatorii evenimentului vor fi Miruna Vlada şi Bogdan-Alexandru Stănescu.

De asemenea, volumul "Opera poetică (I)" va putea fi achiziţionat la preţul special de 32 de lei.

Pentru rezervarea locurilor şi pentru mai multe detalii depre desfăşurarea evenimentului, persoanele interesate pot trimite un e-mail pe adresa miruna.vlada@aiccromania.org.

Editura Polirom urmează să publice, tot în traducerea lui George State, "Opera poetică (II)". Volumul va cuprinde tot cinci volume de versuri (400 de poezii) - dintre acestea, "Schimbare de suflu" (1967), "Sori de fire" (1968), ciclul "Întenebrat" (1968) şi "Ograda timpului" (1976, postum). În anexa acestui volum se vor retipări şi poemele scrise de Paul Celan în limba română.

Paul Celan (Paul Antschel) s-a născut la Cernăuţi, în 1920, într-o familie de evrei vorbitori de limbă germană. Studiile universitare le-a început la Tours, unde a plecat în 1938. A revenit în România înaintea izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial.

După 22 iunie 1941, a fost mobilizat în detaşamentele de muncă obligatorie pentru bărbaţii evrei la Rădăzani, Fălticeni şi Tăbăreşti. Părinţii au murit succesiv în lagăre din Transnistria, unde fuseseră deportaţi în iunie 1942.

În aprilie 1945, Celan s-a refugiat la Bucureşti, unde a locuit până în decembrie 1947, când a părăsit definitiv România. După şase luni petrecute la Viena, s-a stabilit la Paris. A studiat la Sorbona, iar, din 1959, a ocupat postul de lector de limba germană la École Normale Supérieure.

Poet de limbă germană, Celan a publicat primul volum de versuri, intitulat "Nisipul din urne", la Viena, în 1948. Patru ani mai târziu a apărut "Mac şi memorie", cartea care i-a adus recunoaşterea criticii, urmată, rând pe rând, de volumele ce l-au consacrat drept unul dintre cei mai importanţi poeţi germani ai secolului al XX-lea: "Din prag în prag" (1955), "Gratii de vorbă" (1959), "Roza Nimănui" (1963), "Schimbare de suflu" (1967) şi, postum, "Ograda timpului" (1976).

De asemenea, a tradus în germană din Paul Valéry, Henri Michaux, René Char, Osip Mandelştam, precum şi prima carte franceză a lui Emil Cioran.

Paul Celan a primit, în 1958, Premiul Literar al Oraşului Bremen, iar, în 1960, i s-a decernat Premiul Georg Büchner. Bolnav, s-a sinucis în 1970.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici