"Buzunarul cu pâine", cel mai bun spectacol la Gala festCO - GALERIE FOTO

Spectacolul "Buzunarul cu pâine", cu Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, produs de Asociaţia Erudio şi jucat pe scena Teatrului Metropolis, a fost desemnat cel mai bun spectacol în cadrul Galei ediţiei a VII-a a Festivalului Comediei Româneşti - festCO, organizată miercuri, la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

221 afișări
Imaginea articolului "Buzunarul cu pâine", cel mai bun spectacol la Gala festCO - GALERIE FOTO

"Buzunarul cu pâine", desemnat cel mai bun spectacol la festCO (Imagine: metropolis.ro)

GALERIE FOTO

Gala de premiere a fost prezentată, într-o variantă "de criză", de Mihaela Teleoacă, actriţă a Teatrului de Comedie. Îmbrăcată într-un capot de femeie de serviciu şi ducând diplomele într-un cărucior de cumpărături, Mihaela Teleoacă a citit de pe bileţele mici, pe care le ţinea mototolite în buzunar, numele câştigătorilor festCO.

Radu Afrim a primit premiul pentru regie (în valoare de 1.500 de lei) pentru spectacolul "Mansardă la Paris" după Matei Vişniec, o coproducţie România-Luxemburg.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (2.000 de lei) a fost acordat ex-aeqvo lui Marius Manole, pentru rolul din "Ioana şi focul", montat de Cătălina Buzoianu la Teatrul de Comedie, şi lui Constantin Cojocaru, pentru rolul Cioran din "Mansardă la Paris".

În acelaşi timp, premiul de excelenţă, în valoare de 1.800 de lei, a fost decernat actorului Iurie Darie.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal (1.500 de lei) a revenit Dorinei Chiriac, pentru rolul din "Ioana şi focul".

"Nu mi-am pregătit un discurs, aşa că o să îl spun pe cel pe care l-am pregătit pentru premiile UNITER", a spus Dorina Chiriac. Actriţa a fost nominalizată, la aceeaşi categorie a premiilor UNITER de anul acesta, pentru rolul Ioana. "Îi mulţumesc lui George Mihăiţă (directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti, nr.) care mi-a spus, când mi-a dat rolul acesta, că este un rol pentru premiile UNITER", a mai spus actriţa.

Premiul pentru cel mai bun spectacol (2.500 de lei) a revenit spectacolului "Buzunarul cu pâine", cu Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, care se joacă la Teatrul Metropolis.

"Pe această scenă, acum 29 de ani, am debutat", a mărturisit, emoţionată, Oana Pellea. "Undeva în sală era tata", şi-a amintit ea. "Şi acum, undeva în sală, este tata", a mai spus Oana Pellea, care a mărturisit că, după un turneu în străinătate cu "Buzunarul cu pâine", a observat că "aplauzele de acasă nu se compară cu nimic".

Spectacolul "Buzunarul cu pâine" este, potrivit actriţei, "o demonstraţie că saltimbancii pot exista în spaţiul scenic fără să vrea să ia premii (...) ce este mai important în această meserie este să dăruieşti, nu să demonstrezi ceva".

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (750 de lei) a mers la Ileana Ploscaru, pentru prestaţia din "Titanic vals", o producţie a Teatrului de Stat din Constanţa, în timp ce premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar (750 de lei) a fost acordat lui Aurelian Bărbieru, pentru rolul din "Ioana şi focul".

Premiul pentru scenografie nu a fost acordat.

Juriul care a decis câştigătorii premiilor festCO a fost format din criticul de teatru Ileana Lucaciu, scenograful Anca Pâslaru şi actriţa Rodica Negrea.

În cadrul Galei au fost acordate şi premiile celei de-a IV-a ediţii a Concursului de Comedie Românească. Juriul care a acordat premiile a fost format din Mircea Ghiţulescu, Nicolae Prelipceanu şi Mihai Lungean.

Premiul I, în valoare de 3.500 de lei, a revenit lui Valeriu Butulescu, pentru "Insula femeilor", premiul al II-lea (2.000 de lei) a fost acordat actriţei Olga Delia Mateescu, pentru textul "Canapeaua", iar premiul al III-lea (1.500 de lei) a fost decernat lui Radu Macrinici, pentru "Matineu la Barbarosa".

Juriul a mai acordat două menţiuni, lui Mircea M. Ionescu, pentru textul "Filozofia băşcăliei", şi lui Bogdan Costin, pentru "Promoţia".

Gala de premiere a fost precedată de recitalul "Sunt un orb" de Horaţiu Mălăele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici