C.T. Popescu: Modul de a face cinema în România, până în 2014, influenţat de filmele de propagandă

Cristian Tudor Popescu, directorul Festivalului Naţional de Film "Cinema & Propagandă", a declarat marţi, la o conferinţă care a avut loc la Cinemateca Eforie din Capitală, că întreaga structură a cinematografiei româneşti până în 2014 este influenţată de filmele de propagandă.

227 afișări
Imaginea articolului C.T. Popescu: Modul de a face cinema în România, până în 2014, influenţat de filmele de propagandă

Cristian Tudor Popescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

La conferinţa de presă care a anunţat începerea festivalului au participat Cristian Tudor Popescu, directorul evenimentului, Lucreţiu Tudoroiu, conferenţiar, şi Bogdan Brătianu, reprezentant al organizatorilor.

Prima ediţie a Festivalului Naţional de Film "Cinema & Propagandă" se desfăşoară de miercuri până duminică, perioadă în care, la Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Capitală, vor fi proiectate cinci lungmetraje şi cinci scurtmetraje româneşti cu caracter propagandistic, printre care "România pe drumul democraţiei populare", "Răsună Valea" şi "Bijuterii de familie".

Cristian Tudor Popescu a declarat, marţi, la conferinţa de presă, că acest festival este "un lucru foarte bun", în special pentru cei mai tineri, "dacă vor veni să vadă nişte filme româneşti din anii '50, nişte filme de propagandă".

"Cinematograful şi propaganda se confundau atunci. De altfel, asta e şi condiţia ciudată a cinematografiei româneşti, care s-a născut ca industrie cinematografică în 1949", a declarat Cristian Tudor Popescu.

Potrivit acestuia, până în 1949 nu s-au realizat mari capodopere cinematografice, iar momentul în care cinematografia a devenit o industrie a fost după 1949, când a fost lansat şi filmul "Răsună valea".

Cristian Tudor Popescu este de părere că singura "capodoperă indiscutabilă", de dinainte de 1949, a fost "O noapte furtunoasă (1943), în regia lui Jean Georgescu.

"«Răsună valea» înseamnă trecerea lui Paul Călinescu, unul dintre puţinii regizori români calificaţi, profesionişti, de dinainte de Război, trecerea lui de la documentarul realizat în 1942, «România în lupta contra bolşevismului», în care e evident despre ce era vorba - propaganda antibolşevică -, la "Răsună valea" - propagandă comunistă", a declarat Cristian Tudor Popescu.

De asemenea, acesta a menţionat că ceea ce s-a întâmplat în cinematografie de la 1900 şi până în 1950 a fost "aproape cu zero".

"Meseria de cinematografist, meseria de regizor, meseriile legate de cinema nu erau asociate artei militante cu necesitatea libertăţii de expresie cu angajare politică, aşa cum cinema-ul va fi tratat după aceea", a spus filmologul.

"Ei (cineaştii, n.r.) nu aveau în spate o cinematografie. Nu aveau de apărat o tradiţie în cinema, nu aveau de apărat un nivel înalt, artistic, nobil, de percepţie. Erau nişte meseriaşi - aşa se considerau - care lucrau cu materialul clientului", a completat Cristian Tudor Popescu.

Totodată, Cristian Tudor Popescu a precizat că ceea ce se vede în prezent pe ecranele din România, "politica de la posturile de ştiri", se regăseşte în "procedeele propagandistice şi manipulatorii" din filmele care vor fi proiectate la Festivalul "Cinema & Propagandă".

De asemenea, Cristian Tudor Popescu a menţionat că "întreaga structură a cinematografiei româneşti, dincolo de ideea de propagandă, structura estetică a cinematografiei, modul de a face cinema în România până în zilele noastre, până în 2014, este influenţat de aceste filme. De injecţia asta de propagandă decenii de-a rândul în cinema, care a formatat modul de a nara cinematografic".

Prezent la eveniment, Lucreţiu Tudoroiu, conferenţiar în cadrul festivalului, a precizat: "Vom avea ocazia ca, pe parcursul a cinci zile, să ne delectăm cu minciunile ideologiei şi propagandei comuniste, să încercăm să vedem care au fost motivaţiile şi modalităţile stăpânirii prin care aceasta a încercat să-şi ralieze poporul român la propria putere şi la propria ideologie".

Despre propagandă, Bogdan Bratianu a precizat că este "un fenomen care se petrece şi în ziua de astăzi, sub ochii noştri, în fiecare zi deschizând televizorul, citind ziarul. Mai peste tot pe stradă, pe panouri publicitate propaganda îmbracă diverse forme şi are un singur scop: să te facă să gândeşti nu ceea ce gândeşti tu, ci ceea ce-şi doreşte emiţătorul mesajului".

Începând de miercuri şi până duminică, de la ora 19.00, publicul interesat de relaţia dintre cinematograf şi propagandă poate urmări la Sala Eforie cinci lungmetraje şi cinci scurtmetraje româneşti cu caracter propagandistic, precum şi asista la cinci conferinţe susţinute de experţi, având ca bază filmele prezentate.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Festivalul Naţional de Film Cinema & Propagandă se desfăşoară sub sloganul sugestiv "Cinefili de toate vârstele, uniţi-vă!", deoarece se adresează unui public larg şi variat, de la spectatorii tineri, care s-au născut într-o societate liberă şi democratică, până la cei vârstnici, care au cunoscut din proprie experienţă influenţa malefică a propagandei într-un regim totalitar.

Programul Festivalului Naţional de Film Cinema & Propagandă se concentrează asupra filmelor româneşti (lungmetraje şi scurtmetraje, de ficţiune, documentare şi de animaţie) produse între 1944 şi 1989, în care propaganda joacă un rol esenţial.

Astfel, festivalul îşi propune să studieze modul în care cinematograful a contribuit la "fixarea în conştientul şi subconştientul colectiv, în aproape jumătatea de veac totalitară, a formelor de minciună pe care s-a bazat comunismul şi care îşi fac simţite efectele până astăzi", după cum a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Festivalul Naţional de Film "Cinema & Propagandă" este organizat de Sublime Entertainment, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Institutului Cultural Român (ICR) şi al Arhivei Naţionale de Filme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici