C.T. Popescu: Un bărbat adevărat nu scrie. Dacă te apuci de scris ai o problemă cu tine însuţi

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, sâmbătă seară, în cadrul unei dezbateri la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) de la Iaşi, că un bărbat adevărat nu scrie cărţi, apreciind că "dacă te apuci de scris e ceva vulnerabil şi ai o problemă cu tine însuţi".

12186 afișări
Imaginea articolului C.T. Popescu: Un bărbat adevărat nu scrie. Dacă te apuci de scris ai o problemă cu tine însuţi

C.T. Popescu: Un bărbat adevărat nu scrie. Dacă te apuci de scris ai o problemă cu tine însuţi (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Cristian Tudor Popescu a participat, sâmbătă seară, la Teatrul Naţional din Iaşi, la o dezbatere în cadrul Serilor FILIT, împreună cu scriitorul François Weyergans, laureat al Premiului Goncourt, în anul 2005.

Jurnalistul român a spus că nu-i înţelege pe cei care scriu cărţi doar cu gândul să ia premii, în special la concursurile internaţionale.

"Eu paralizez dacă scriu gândindu-mă la un premiu pe care o să-l iau. Nu poţi ghida textul literar. Ca să iei premiu trebuie să fii şi tradus, iar pentru asta trebuie să-ţi asumi un management al operei. Nu voi fi capabil niciodată", a spus Cristian Tudor Popescu.

El a precizat că meseria de scriitor este ameninţată de acelaşi pericol la care este supusă şi presa scrisă, care se mută pe internet.

Cristian Tudor Popescu a afirmat că dacă publici un text literar pe internet te trezeşti într-o hazna şi devii "un taur asupra căruia se năpustesc postacii".

"Până la comentariul 50 se comentează cam totul. După comentariul 50, pe cei care postează acolo, nu-i mai interesează subiectul, fac cunoştinţă unii cu alţii. Poate că ăsta va fi viitorul scriitorului, să mijlocească relaţiile între oameni, după care să dispară", a spus CT Popescu.

El a precizat că n-a visat niciodată să ajungă gazetar şi că a ajuns jurnalist printr-un concurs de împrejurări.

"Am devenit gazetar pentru că mi-era imposibil să mai scriu cu ceaiul în faţă, aşa cum o făceam ca scriitor, înainte de 1989. Meseria de scriitor nu presupune să te mânjeşti, pe când cea de gazetar e urât mirositoare", a spus Cristian Tudor Popescu.

Cât despre scriitori, Popescu susţine că "un bărbat adevărat nu scrie", iar cel care o face are o problemă cu el însuşi.

"Este o operaţiune care nu este posibilă decât dacă e ceva vulnerabil, să nu zic ceva feminin. Dacă te apuci de scris ai o problemă cu tine însuţi", a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Întrebat despre festivalul de literatură de la Iaşi, C.T. Popescu a spus: "M-am mai aerisit la cap. Eu stau cu botul în zoaiele bordelului politic".

La rândul său, scriitorul de origine belgiană François Weyergans, stabilit în Franţa, a spus, în cadrul dezbaterii de la Iaşi, că nu este deloc uşor să scrii, iar atunci când scrii proză e şi mai dificil.

"E foarte greu să pari simplu. Când începi să scrii, creierul produce idei stupide, ceea ce e umilitor. Ca scriitor, vrei să scrii de la început cinci pagini care să figureze în toate antologiile şi apoi te trezeşti că scrii fraze fără interes", a spus Weyergans.

El a precizat, glumind, că primul roman l-a început la vârsta de nouă ani, dar nu l-a terminat încă.

Scriitorul François Weyergans a obţinut în anul 2005, premiul Goncourt pentru volumul "Trei zile cu mama", roman tradus şi în România, de editura Polirom.
Weyergans este cunoscut, totodată, şi în calitate de regizor de film, el punând în scenă, în anul 1970, opera lui Richard Wagner.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi se încheie duminică seară, la eveniment participând aproximativ 200 de autori, critici literari, oameni de cultură şi traducători din ţară şi străinătate.

Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului sunt organizate întâlniri cu scriitorii, zeci de evenimente culturale, dar şi spectacole susţinute de Opera Naţională şi Filarmonică, ambele din Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici