CAB suspendă distribuţia şi difuzarea "Memorii", apărut la Adevărul Holding

Curtea de Apel Bucureşti a menţinut dispoziţiile date de Tribunalul Bucureşti în cazul Ideea Europeană - Adevărul Holding, care cereau suspendarea oricărui act de distribuţie şi difuzare a volumelor 1 şi 2 din "Memorii" de Lev Tolstoi, în traducerea lui Ghenadi Strungar, apărute la editura Adevărul.

23 afișări
Imaginea articolului CAB suspendă distribuţia şi difuzarea "Memorii", apărut la Adevărul Holding

CAB suspendă distribuţia şi difuzarea "Memorii", apărut la Adevărul Holding (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Decizia Curţii de Apel Bucureşti (CAB), dată pe 14 iulie, este irevocabilă.

Tribunalul Bucureşti a admis, pe 17 februarie, în parte, cererea Fundaţiei Culturale Ideea Europeană şi a decis suspendarea oricărui act de distribuţie şi difuzare a volumelor 1 şi 2 din "Memorii", de Lev Tolstoi, în traducerea lui Ghenadi Strungar, apărute la editura Adevărul Holding, până la o soluţionare irevocabilă a litigiului. De asemenea, Tribunalul Bucureşti a respins cererea de retragere a volumelor de pe piaţă.

Totodată, TB a decis că Adevărul Holding trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 2.439,5 lei. În acest sens, CAB modifică în parte sentinţa TB, în sensul că suma pe care Adevărul Holding trebuie să o plătească Fundaţiei Ideea Europeană, cu titlu de cheltuieli de judecată, este de 1.223,9 lei.

Conform site-ului Tribunalului Bucureşti, Fundaţia Culturală Ideea Europeană şi traducătoarea Janina Ianoşi au mai intentat un proces împotriva S.C. Adevărul Holding S.A. şi traducătorului Ghenadi Strungar, pentru drepturile de proprietate intelectuală asupra volumelor 1 şi 2 ale operei "Memorii", de Lev Tolstoi, următorul termen în proces fiind 3 septembrie.

În decembrie 2008, Ideea Europeană a emis un comunicat, semnat de scriitoarea Aura Christi, în care se arată că "Editura Ideea Europeană, care funcţionează sub egida Fundaţiei Culturale Ideea Europeană, sesizează, prin prezenta, un grav furt intelectual, care prejudiciază material şi moral Editura Ideea Europeană şi autorii Janina Ianoşi şi Ion Ianoşi".

Conform Aurei Christi, la sfârşitul verii lui 2008, un redactor al editurii Adevărul Holding a contactat-o pe Janina Ianoşi, propunându-i acesteia o reeditare a cărţii "Jurnalul", de Lev Tolstoi, în traducerea sa. "Janina Ianoşi i-a spus (redactorului editurii Adevărul Holding, n.r.) că Editura Ideea Europeană se află în posesia copyright-ului ediţiei a III-a, revăzută, din 2005, în consecinţă să se adreseze Fundaţiei Culturale Ideea Europeană", se indică în comunicat.

Contactaţi la acea dată de MEDIAFAX, reprezentanţii Adevărul Holding au declarat că editura "a luat act, cu surprindere, de acuzaţiile gratuite formulate de către doamna Aura Christi în numele Fundaţiei Culturale Ideea Europeană".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici