CANNES 2014: Filmul "Pentru un pumn de dolari", prezentat de Tarantino, va închide Festivalul - VIDEO

O copie a filmului "Pentru un pumn de dolari" (1964), de Sergio Leone, restaurată digital şi proiectată în HD (High Definition), prezentată de cineastul american Quentin Tarantino, va închide Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, pe 24 mai, au anunţat marţi organizatorii.

1360 afișări
Imaginea articolului CANNES 2014: Filmul "Pentru un pumn de dolari", prezentat de Tarantino, va închide Festivalul - VIDEO

CANNES 2014: Filmul "Pentru un pumn de dolari", prezentat de Tarantino, va închide Festivalul - VIDEO (Imagine: captură video)

Această decizie neobişnuită a fost luată de organizatori pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la debutul westernului italian, un stil cinematografic alcătuit din celebrele filme supranumite "western spaghetti".

În 2003, o copie restaurată a filmului "Timpuri noi/ Modern Times", cu Charlie Chaplin, a fost proiectată de aceeaşi manieră.

Vechile filme ale marilor regizori de reputaţie mondială sunt valorificate la Cannes, fiind proiectate în secţiunea Cannes Classics.

"Vom avea ocazia de a proiecta un film care, în epocă, nu a avut onoarea de a rula la Cannes, pentru că aparţinea unui gen cinematografic considerat impur", a declarat Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului.

De atunci, acest gen "a câştigat în nobleţe, în special graţie militanţilor înverşunaţi pentru promovarea acestui gen de cinema, precum Quentin Tarantino", care va prezenta filmul, a adăugat el.

Regizorul american, autor al unor filme celebre, precum "Pulp Fiction", "Reservoir Dogs", "Inglorious Basterds" şi "Django Unchained", este "unul dintre cei mai mari admiratori ai lui Sergio Leone şi nu a ascuns niciodată ceea ce cinema-ul său datorează influenţei pe care au avut-o marii maeştri italieni ai westernului", se afirmă într-un comunicat al organizatorilor festivalului.

Filmul "Pentru un pumn de dolari" va fi proiectat în condiţiile excepţionale asigurate de noua copie restaurată de Cineteca din Bologna.

Restaurarea acestui film a fost realizată de Cineteca di Bologna şi Unidis Jolly Film (care a produs şi distribuit filmul în epocă), cu participarea Hollywood Foreign Press Association şi The Film Foundation înfiinţată de Martin Scorsese.

Proiecţia este posibilă graţie deţinătorilor drepturilor de autor asupra acestui film: familia Paladino şi Unidis Jolly Film, ca şi familia Leone.

În plus, organizatorii festivalului au decis să aducă un omagiu şi cinema-ului de animaţie cu ocazia unei proiecţii speciale, pe 17 mai, a filmului "The Prophet", realizat pe baza unei cărţi scrise de poetul libanez Khalil Gibran.

Numeroase pasaje din acest film vor fi prezentate la Cannes de actriţa mexicană Salma Hayek, care asigură vocea unui personaj din film şi este producătoarea acestuia.

Filmul, supervizat de Roger Allers, îi reuneşte pe unii dintre cei mai mari cineaşti de animaţie din lume, care au regizat capitolele peliculei: Gaëtan şi Paul Brizzi, Joan C. Gratz, Mohammed Saeed Harib, Tomm Moore, Nina Paley, Bill Plympton, Joann Sfar şi Michal Socha.

Aşa cum a fost anunţat anterior, lungmetrajul "Grace of Monaco", regizat de Olivier Dahan, cu actriţa Nicole Kidman în rolul principal, va deschide festivalul de pe Croazetă, pe 14 mai, şi va fi proiectat în afara competiţiei.

Lungmetrajul "Party Girl", filmul de debut al regizorilor Marie Amachoukeli, Claire Burger şi Samuel Theis, va deschide secţiunea Un Certain Regard de la Cannes 2014.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 - 25 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d'Or pentru lungmetraj ("Pianul").

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici