Cântăreaţa de operă Giulietta Simionato a murit la vârsta de 99 de ani

Giulietta Simionato, una dintre cele mai renumite cântăreţe de operă din Italia, a decedat, joi, la Roma, la vârsta de 99 de ani, au anunţat reprezentanţii operei Scala din Milano.

161 afișări
Imaginea articolului Cântăreaţa de operă Giulietta Simionato a murit la vârsta de 99 de ani

Cântăreaţa de operă Giulietta Simionato a murit la vârsta de 99 de ani (Imagine: www.callas.it)

"Cu doar câteva zile înainte de a-şi celebra centenarul, Giulietta Simionato a intrat pentru totdeauna în lumea amintirilor şi în istoria operei", se afirmă în comunicatul emis de teatrul Scala din Milano.

Această mezzo-soprană italiană, preşedinta onorifică a asociaţiei "Maria Callas", ar fi împlinit vârsta de 100 de ani pe 12 mai.

Înainte de a studia muzica la Rovigo, cu Ettore Lucatello, şi la Milano, cu Guido Palumbo, Giulietta Simionato a început să cânte în public încă din 1927. Cântăreaţa italiană a interpretat mult timp roluri secundare şi a participat la turnee în Malta, Tunisia şi Libia, în perioada 1934 - 1935.

Giulietta Simionato a debutat la Scala din Milano în 1936, însă a trebuit să aştepte sfârşitul anilor 1940 pentru a deveni una dintre vedetele acestei scene celebre. În această perioadă, ea a cântat în toată Italia, pe scenele din Roma, Florenţa, Torino, dar şi în emisiunile muzicale ale postului naţional de radio (RAI).

După Al Doilea Război Mondial, Giulietta Simionato a cântat şi în Franţa, în special pe scenele din Lyon şi Toulouse, dar şi în Scoţia, participând la Festivalul de la Edinburgh în 1947, cu "Nunta lui Figaro".

Revenind în Italia, cântăreaţa s-a specializat în marile roluri de mezzo-soprană din operele lui Giuseppe Verdi, precum Azucena, Ulrica, Preziosilla, Eboli şi Amneris, şi a participat la readucerea în atenţia publicului a operelor lui Rossini, interpretând rolurile Isabella, Rosina şi Cenuşăreasa.

Din repertoriul ei au făcut parte şi marile roluri de mezzo-soprană din opera franceză, precum Carmen, Dalila şi Charlotte, dar şi alte roluri notabile - Laura din "La Gioconda" şi Princesse de Bouillon din "Adrienne Lecouvreur".

În anii 1950, Giuliettza Simionato a participat la renaşterea şcolii clasice de canto, împreună cu Maria Callas, înregistrând succese răsunătoare cu rolurile Adalgisa ("Norma") şi Giovanna Seymour ("Anne Boleyn"). A cântat şi în opere de Domenico Cimarosa şi Wolfgang Amadeus Mozart.

A participat în 1962, împreună cu Joan Sutherland, la succesul înregistrat la Scala din Milano de operele "Semiramida" şi "Hughenoţii". În paralel, cântă în străinătate, la Viena, Salzburg, Paris, Londra, Chicago, New York, Ciudad de Mexico şi Buenos Aires.

Giulietta Simionato s-a retras în plină glorie în 1966.

Giulietta Simionato a fost foarte admirată pentru bogăţia şi omogenitatea timbrului ei vocal, dar şi pentru talentul ei de actriţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici