"Capitalul" - un spectacol despre schimburi economice şi despre cât de cool e să fii marxist

"Capitalul de Karl Marx", un spectacol realizat de trupa Rimini Protokoll, care prezintă, prin ochii a opt "experţi", noţiunile de schimb economic şi muncă şi arată spectrul morţii capitalismului, a avut prima reprezentaţie miercuri, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (1-10 noiembrie)

34 afișări
Imaginea articolului "Capitalul" - un spectacol despre schimburi economice şi despre cât de cool e să fii marxist

"Capitalul" - un spectacol despre schimburi economice şi despre cât de cool e să fii marxist (Imagine: www.fnt.ro)

Spectacolul este o încercare de a uni interpretarea dramatică cu realitatea, pe căi complet neaşteptate, cu atât mai mult cu cât s-a spus, de nenumărate ori, că opera care stă la baza filosofiei economice în regimurile comuniste are mai puţine momente dramatice decât o carte de telefoane.

De altfel, spectacolul se dovedeşte a fi chiar prea plin de dramatism, cu poveştile celor opt personaje, întreţesute haotic.

Spectacolul a fost creat, în 2006, de artiştii vizuali Hildegard Haug şi Daniel Wetzell. Iniţial, cei doi au realizat interviuri cu diferite persoane din Dusseldorf, Frankfurt, Zurich şi Berlin.

Astfel ei au aflat că există oameni care au memorat pasaje întregi din "Capitalul", dar şi oameni care, necitind un rând din carte, o acuză că este sursa primară a regimurilor comuniste. În spectacol joacă actori neprofesionişti, acest element fiind o marcă a Rimini Protokoll.

În 2007, spectacolul a primit premiul de dramaturgie şi premiul publicului la Mulheim Theatertage, iar în 2008, Rimini Protokoll a fost distins, pentru spectacolele pe care le face, cu Premiul Europa-Noi realităţi teatrale.

"Capitalul de Karl Marx" va mai avea o reprezentaţie în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, joi, la Teatrul "Ion Creangă".

Helgard Haug şi Daniel Wetzel s-au născut amândoi în 1969 şi au absolvit institutul Gießen pentru Studii Teatrale Aplicate.

Alături de Stefan Kaegi, ei lucrează, din 2002, sub numele de Rimini Protokoll, atrăgând atenţia prin inventivitate în interacţiunea cu publicul şi prin spectacolele documentare.

Rimini Protokoll are o abordare cu totul originală a ideii de teatru, numită de unii critici "teatrul experţilor".

Aproape fără excepţie, personajele lor sunt experţi ai vieţii de zi cu zi puşi într-un context dramatic, interpreţi ai propriilor biografii. Realitatea nu este descrisă ori dramatizată, ci este importată pe scenă.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici