Câştigător al Premiului Nobel, Kenzaburo Oe a murit de bătrâneţe

Avea 88 de ani şi a fost al doilea autor japonez care a câştigat Premiul pentru Literatură, după Yasunari Kawabata.

282 afișări
Imaginea articolului Câştigător al Premiului Nobel, Kenzaburo Oe a murit de bătrâneţe

Câştigător al Premiului Nobel, Kenzaburo Oe a murit de bătrâneţe

Romancierul japonez Kenzaburo Oe, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1994, cunoscut şi ca susţinător al Constituţiei pacifiste şi împotriva energiei nucleare, a murit de bătrâneţe, la vârsta de 88 de ani.

Editorul japonez Kodansha Ltd a anunţat luni că, unul dintre cei mai cunoscuţi autori ai Japoniei în epoca de după al Doilea Război Mondial, Oe a condus o mişcare civică care cerea eliminarea treptată a centralelor nucleare, la sfârşitul anilor 1990, şi mai ales după 2011, când a avut loc dezastrul nuclear de la Fukushima, declanşat de un cutremur masiv urmat de tsunami.

„Repetarea greşelii de a arăta, prin construcţia de reactoare nucleare, aceeaşi lipsă de respect faţă de viaţa umană este cea mai gravă trădare posibilă a memoriei victimelor de la Hiroshima”, a scris Oe într-un articol pentru New Yorker, la 10 zile după dezastru.

În 1994, niponul a devenit al doilea autor japonez care a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură, după Yasunari Kawabata. „Cu forţa poetică (Oe) creează o lume imaginară, în care viaţa şi mitul se condensează pentru a forma o imagine uluitoare a situaţiei umane de astăzi”, a motivat Academia Suedeză, când i-a acordat premiul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici