Cazinoul din Constanţa este trecut în administrarea Ministerului Turismului pentru renovare, a decis Consiliul Local

Cazinoul din Constanţa va fi preluat în administrare de Ministerul Dezvoltării, pentru a fi renovat, au decis, miercuri, consilierii locali constănţeni, hotărârea Consiliului Local prevăzând că obiectul va reveni în administrarea Primăriei dacă în trei luni nu va fi dată HG pentru trecerea la MDRT.

304 afișări
Imaginea articolului Cazinoul din Constanţa este trecut în administrarea Ministerului Turismului pentru renovare, a decis Consiliul Local

Cazinoul din Constanţa este trecut în administrarea Ministerului Turismului pentru renovare, a decis Consiliul Local (Imagine: Mediafax Foto)

Proiectul de hotărâre adoptat miercuri prevede că darea în administrare a obiectivului se face pe perioada executării lucrărilor de consolidare şi restaurare, iar la finalizarea acestora Cazinoul va reveni în administrarea Consiliului Local Constanţa.

De asemenea, un alt articol din proiectul respectiv precizează că MDRT se obligă să protejeze şi să păstreze regimul de monument istoric al imobilului pe toată perioada de administrare.

Totodată, primarul municipiului Constanţa este împuternicit ca, în numele Consiliului Local, să facă toate demersurile necesare în vederea ducerii la îndeplinire a acestei hotărâri.

Hotărârea Consiliului Local are şi un amendament potrivit căruia Cazinoul va reveni în administrarea Primăriei daca în trei luni de la intrarea în vigoare a deciziei CL nu va fi emisă o hotărâre de Guvern pentru preluarea în administrare a Cazinoului de către MDRT şi dacă în termen de un an de la momentul preluării de către Ministerul Dezvoltării nu încep lucrările de reabilitare.

Hotărarea a fost adoptată de toţi cei 23 de consilieri prezenţi la şedinţă.

Radu Mazăre a anunţat, în luna mai, că doreşte să vândă Cazinoul din Constanţa după ce a încetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv în urmă cu patru ani. Contractul dintre Primăria Constanţa şi Queen Investments SRL, încheiat în anul 2007, prevedea concesionarea Cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, municipalitatea Constanţa urmând să primească anual 140.000 de euro.

Anunţul lui Radu Mazăre a stârnit un val de reacţii din partea prefectului judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a democrat-liberalilor constănţeni şi a două asociaţii civice, care s-au opus vânzării monumentului.

În şedinţa Consiliului Municipal din luna iulie pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotărâre privind vânzarea Cazinoului Constanţa, dar acesta a fost retras chiar de către iniţiator, Radu Mazăre, care spunea atunci că va realiza un sondaj de opinie în rândul constănţenilor.

La sfârşitul lunii iulie, Radu Mazăre a anunţat, la o dezbatere la care au luat parte parlamentari constănţeni şi prefectul judeţului, că a trimis adrese către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi către Ministerul Culturii, propunându-le preluarea Cazinoului pentru a-l repara şi administra.

La jumătatea lunii august, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a transmis o scrisoare reprezentanţilor Primăriei prin care anunţa că ministerul se va implica financiar în realizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a Cazinoului din Constanţa, dar clădirea trebuie să rămână în proprietatea Consiliului Local.

Elena Udrea a anunţat atunci că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) va reabilita cazinoul din Constanţa, dar se va asigura că primarul oraşului, Radu Mazăre, nu îl va transforma într-un "club de surf sau altceva".

Udrea scria, pe blog, că MDRT se va implica în renovarea Cazinoului din Constanţa, "fie că-i place, fie că nu-i place" primarului Mazăre, ea opinând totodată că "marele surfist cheguevarist" ar fi furios că "nu mai poate el face ce vrea cu Cazinoul", nu-l mai dă "băieţilor lui din imobiliare".

"Cazinoul din Constanţa este o pată veche pe obrazul administraţiei locale de acolo. Încă dinainte de a prelua eu funcţia de ministru al Turismul, señor Mazăre ţipă că autorităţile statului nu-l ajută în problema Cazinoului. Când l-am auzit în urmă cu două săptămâni vorbind despre faptul că ministerul Culturii sau MDRT ar trebui să preia Cazinoul, am luat în calcul că primarul Constanţei ar putea fi chiar serios şi se adresează instituţiilor statului pentru ajutor", scria Udrea, pe blogul personal.

Elena Udrea preciza că, fiind vorba despre una dintre clădirile monument istoric ale Constanţei, chiar de "un simbol important" al litoralului românesc, s-a decis ca MDRT să se ocupe de renovarea Cazinoului şi, mai mult, "pentru că scopul ministerului este de a încuraja turismul", s-a stabilit ca această clădire să rămână în sarcina administraţiei locale.

Cazinoul, aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanţa, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale oraşului.

Construcţia acestuia a început în jurul anului 1904, planurile iniţiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard.

Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici