Cazul Bozgan blochează activitatea la Opera Română din Craiova. S-a cerut blocarea conturilor de la Trezorerie

Disputa dintre Dan Bozgan, vedeta Operei de stat din Craiova, şi conducerea instituţiei, reprezentată de directorul Antoniu Zamfir, a intrat într-o nouă etapă, cea a procedurilor privind executarea silită a instituţiei.

1945 afișări
Imaginea articolului Cazul Bozgan blochează activitatea la Opera Română din Craiova. S-a cerut blocarea conturilor de la Trezorerie

FOTO: Facebook Dan Bozgan

După ce s-au trimis somaţiile (au fost expediate deja 3), se va trece la poprirea conturilor pe care instituţia administrată de Primăria Craiovei le deţine la Trezorerie.

Situaţia Operei Române Craiova este disperată. Cu conturile blocate, pot fi achitate doar salariile agajaţilor, potrivit legii, însă nu se pot face achiziţii şi nu se plătesc onorariile colaboratorilor externi.

Astfel, spectacolele se ţin pe muchie de cuţie, iar unele au fost anulate (cel de pe 9 decembrie), iar altele ar urma să fie scoase din program.

„Suntem singura instituţie de cultură din ţară care nu şi-a primit salariile pe 10 decembrie. Nici măcar un avans. Asta spune multe despre veleităţile managerului, nu? A promis că le dă pe 21 decembrie, dar oamenii au rate, copii, greutăţi!”, ne-a declarat astăzi Bozgan.

Pe rol mai este un proces

Totodată, prin avocata Narcisa Ciobanu, pe 6 decembrie, Dan Bozgan a sesizat mai multe instituţii ale statului, cerându-şi drepturile şi reclamând abuzuri.

Este vorba despre Administraţia Prezidenţială, Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii, Avocatul Poporului, Corpul de Control al Prim-Ministrului, Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Culturii, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Primăria Craiova şi Consiliul Local Craiova. Documentul a intrat şi în posesia redacţiei.

Bozgan, alungat din Operă din septembrie 2019, şi-a recâştigat în instanţă drepturile financiare, iar în mai a revenit în instituţie, după ce instanţa a hotărât că a fost demis abuziv din funcţia de concert maestru al Operei Române din Craiova.

S-a pus sechestru pe bunuri mobile, executorul putându-le valorifica prin licitaţie publică

Neprimindu-şi banii, Bozgan a iniţiat procedura de sechestru şi pe bunurile Operei, care pot fi scoase la licitaţie publică, în vederea obţinerii sumei datorate.

Dan Bozgan are de încasat circa 357.000 de lei, iar suma totală blocată la Trezorerie este de circa 700.000 de lei (cheltuieli cu executarea, onorarii avocaţi, taxe, impozite etc).

În derulare mai există un proces în care Dan Bozgan reclamă, într-un dosar separat, sporuri de stres, onorarii din turnee, în afara drepturi salariale la zi, cu termen de judecată în ianuarie 2024.

Nevoit să trăiască din salariul de profesor

În toată această perioadă, Bozgan a fost nevoit să supraveţuiască cu salariul de profesor, în valoare de 3.500 de lei.

„De la 7.500 de lei, am ajuns la 3.500 de lei venit lunar, cu o rată de 4.000 de lei pe lună. Plus şicane pentru soţie, care lucrează tot la Operă, comisii... Au mutat-o de la pupitrul 1, la pupitrul 4, degradată fără explicaţii”, declară Bozgan pentru Mediafax.

Opera motivează că nu-l poate plăti pe Dan Bozgan pentru că nu are fonduri suficiente disponibile, fără a face însă demersuri pentru o suplimentare de fonduri de la Primărie.

În acest timp însă, până să se ajungă la blocarea conturilor, şi-a plătit olaboratorii externi. Nu şi pe Dan Bozgan, care reclamă abuzurile venite dinspre conducerea Operei.

„Am fost dat afară doar cu semnătura directorului, nu există nicio altă semnătură pe referat. În plus, directorul are un mandat etern. Dacă ia nota 9,5 la evaluare are postul asigurat, i se prelungeşte contractul automat, fără să se mai susţină concurs. Nu ştiu cum poate primi o astfel de notă când blochează activitatea Operei”, acuză violonistul.

Bozgan a fost reîncadrat de instanţă la Operă, dar pe altă poziţie. „O să merg la comisia de abuzuri”, îşi strigă disperarea Bozgan.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici