Ce ne aşteaptă în următorii 40 de ani: Alvin Toffler şi-a anunţat predicţiile

Pe parcursul următorilor 40 de ani, femeile vor dispune de o putere de decizie fără precedent, migraţia musulmană către Occident se va amplifica, iar mersul la birou nu va mai fi de actualitate, susţine scriitorul şi futurologul american Alvin Toffler.

8981 afişări
Imaginea articolului Ce ne aşteaptă în următorii 40 de ani: Alvin Toffler şi-a anunţat predicţiile

Ce ne rezervă viitorul: Alvin Toffler a anunţat predicţiile pentru următorii 40 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Africa de Sud va beneficia de o creştere economică susţinută, întimp ce Orientul Apropiat va deveni "un amestec de religii, mişcărireligioase şi etnii", se afirmă în studiul realizat de TofflerAssociates, un cabinet de consultanţă înfiinţat de scriitorul şifuturologul american de succes Alvin Toffler, autorul celebruluiroman "Şocul viitorului", publicat în 1970.

În acelaşi an, Alvin Toffler a declarat că ştiinţa şi tehnologiase vor dezvolta într-un ritm atât de rapid, încât cei mai mulţioameni nu vor putea să "digere" acest aflux de informaţii şi vor fitentaţi să se "deconecteze" de la acest ritm de viaţă mult preatrepidant.

Multe dintre previziunile sale, referitoare larapiditatea transmiterii de informaţii, acceptarea mariajelorhomosexuale şi accelerarea ritmului de producere a catastrofelorecologice, s-au adeverit în anii care auurmat.

Pentru următoarele patru decenii, Alvin Toffler afirmă căun număr tot mai mare de oameni îşi vor cultiva propriilelegume şi îşi vor produce singuri alimentele, pentru adepinde tot mai puţin de marii producători şi distribuitori dinindustria alimentară.

Internetul de mare viteză va deveni o veritabilă normă îndomeniu, iar videoconferinţele, devenite deja o practică curentă înzilele noastre, le vor permite angajaţilor din viitor să numai meargă la birou şi să lucreze din orice colţ dinlume.

Doar câteva ţări vor mai fi considerate în viitor "statepoliţieneşti" - în principal Coreea de Nord şi Iran.

China îşi va consolida statutul de putere economică majoră, seva alia cu Brazilia şi cu India pentru a influenţa ratele de schimbale monedelor, dar şi cu Venezuela şi cu câteva state africanepentru a-şi asigura necesarul energetic.

Statele Unite ale Americii vor depinde de Chinapentru a se aproviziona cu şapte metale rare, indispensabile pentrufabricarea unor bunuri de larg consum, dar şi a unor dispozitive şiproduse specifice, precum radarele, armamentul, instalaţiileeoliene şi automobilele hibrid.

Dezvoltarea unor forme alternative de energie va crea "perdanţiîntr-o lume post-hidrocarburi", precum Arabia Saudită, Iran, Irak,câteva state din zona Golfului Persic, dar şi Rusia şiVenezuela.

Creştinismul se va extinde în ţările din emisferasudică, iar musulmanii vor emigra în număr mare cătreţările din Occident.

Schimbările climatice vor genera o serie de conflicte, iartopirea gheţarilor va conduce la descoperirea unor noi zăcăminteminerale şi petroliere. Creşterea nivelului apelor mărilorşi oceanelor va provoca o deplasare masivă a populaţieidin zonele de coastă.

Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei vaconduce la creşterea de patru ori pe plan mondial a cheltuielilortotale cu pensiile şi cu îngrijirile acordate persoanelor învârstă, iar sistemul american al asigurărilor de sănătate va încetasă existe în forma sa actuală.

La rândul lor, femeile vor ocupa tot mai multe posturiimportante, procentul femeilor aflate în posturi deconducere urmând să atingă un nivel de neimaginat în urmă cu câţivaani.

Rapiditatea cu care vor fi transmise informaţiile va determinaomenirea să intre în era "petabyte-ului", o unitate de măsură destocare şi de putere informatică superioară deja mult uzitatuluigigabyte.

Alvin Toffler, născut în 1928, este una dintre cele maiinfluente voci din domeniul afacerilor şi din cel intelectual.Odată cu publicarea primei sale lucrări, "Şocul viitorului",Toffler a creat o nouă disciplină, futurologia, bazată pe studiulschimbării şi pe impactul pe care aceasta îl are asupra afacerilorşi culturii. Graţie lui Toffler, futurologia este considerată înprezent ştiinţa care defineşte forţele şi tendinţele care modeleazăviitorul în economia actuală, bazată pe informaţii.

Printre celelalte volume publicate de Alvin Toffler, devenitebestseller la scurt timp după publicare, se numără "Al TreileaVal", "Război şi antirăzboi", "Puterea în mişcare" şi, recent,"Crearea unei noi civilizaţii".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici