Cea mai mare expoziţie românească din ultimii 25 de ani, dezvăluită la Roma

Cea mai mare expoziţie românească din ultimii 25 de ani - „Dacia. Ultima frontieră a Romanităţii” - va avea loc la Roma, în perioada octombrie 2023 - aprilie 2024, potrivit unui act normativ aprobat de Guvernul României.

462 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare expoziţie românească din ultimii 25 de ani, dezvăluită la Roma

Sursa foto: Facebook/Muzeul Naţional de Istorie a României

Guvernul României a aprobat o Hotărâre de Guvern privind stabilirea unor măsuri pentru organizarea de către Muzeul Naţional de Istorie a României a expoziţiei „Dacia. Ultima frontieră a Romanităţii", la Roma.

Actul normativ a fost elaborat de Ministerul Culturii.

Hotărârea de Guvern face posibilă colaborarea dintre Ministerul Culturii, prin Muzeul Naţional de Istorie a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Roma şi Institutul Cultural Român, prin Academia di Romania a Roma, în vederea realizării celei mai mari expoziţii organizate în străinătate, în cursul ultimilor 25 de ani: „Dacia. Ultima frontieră a Romanităţii”.

Expoziţia va avea loc la Roma, în perioada octombrie 2023 - aprilie 2024 şi uneşte circa 700 de piese şi eforturile a 46 de instituţii muzeale din România, Republica Moldova şi Italia, coordonate de Muzeul Naţional de Istorie a României. Aceasta este dedicată civilizaţiei geţilor şi dacilor, a celei romane, precum şi a primilor migratori în acest spaţiu.

Expoziţia reprezintă o călătorie de peste 1.400 de ani, în timp şi spaţiu, prilejuită de piese de o valoare excepţională, lucrate din metale preţioase şi comune, ceramică, sticlă, lemn, fildeş şi os, inscripţii şi statui din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României şi colecţiile muzeelor partenere. Mai mult, vor fi expuse portrete ale dacilor, inscripţii privind războaiele dacice şi o serie de monede imperiale romane cu tematică dacică, prezentate publicului în premieră, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Ministerul Culturii.

Cheltuielile efectuate în vederea organizării şi pregătirii expoziţiei vor fi asigurate în limita fondurilor aprobate, prin bugetele Ministerului Culturii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe şi al Institutului Cultural Român.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici