"Cea mai mică podgorie din lume" vinde sticla de vin cu 5.000 de dolari bucata

Tullio Masoni produce unele dintre cele mai exclusiviste vinuri din lume, dar nu vrea ca acestea să fie băute, scrie CNN,

4517 afișări
Imaginea articolului "Cea mai mică podgorie din lume" vinde sticla de vin cu 5.000 de dolari bucata

Antreprenor exuberant, colecţionar de artă şi fost bancher de investiţii, a creat ceea ce el spune că este cea mai mică podgorie din lume pe acoperişul unui palat din secolul al XVI-lea în inima oraşului Reggio Emilia. Oraşul este renumit pentru că este locul de naştere al steagului naţional italian. De asemenea, este situat între Parma şi Modena, într-o zonă care a dat Italiei unele dintre cele mai cunoscute exporturi, inclusiv supermaşinile Ferrari şi Lamborghini şi produse culinare de bază precum lasagna, tortellini, Prosciutto di Parma şi Ragù alla Bolognese.

Faptul că vinul lui Masoni nu ajunge pe multe mese alături de astfel de mâncăruri are probabil sens dacă ne gândim la începuturile sale. El îşi cultivă strugurii pe acoperişul de pe Via Mari 10 - adresa clădirii şi numele vinului însuşi - un loc notabil, deoarece în 1859 a fost vizitat de Giuseppe Garibaldi, revoluţionarul care a contribuit la unificarea Italiei.

"Tatăl meu se ocupa de vinificaţie", a spus el într-un interviu telefonic. "Am moştenit o podgorie reală în zona rurală din jurul Reggio Emilia, dar când m-am uitat în cărţi, mi-am dat seama că aş fi cheltuit mai mulţi bani cu ea decât aş fi făcut - aşa că am vândut-o. Cu toate acestea, 20 de ani mai târziu am regretat, aşa că mi-am făcut o podgorie de buzunar."

Cu o suprafaţă de puţin peste 200 de metri pătraţi, Via Mari 10 produce doar 29 de sticle de vin roşu pe an, pe care Masoni le vinde apoi la un preţ ameţitor de 5.000 de euro bucata. În mod corespunzător pentru acest cost, sticlele nu sunt vândute într-un magazin de vinuri, ci într-o galerie de artă - Bonioni Arte - aflată la doar câteva străzi distanţă.

"Vinul meu este o formă de expresie artistică, o provocare filozofică, ceva ce poţi păstra în sufragerie pentru a putea discuta despre el cu prietenii tăi şi a le povesti despre nebunul care a pus o vie pe acoperiş", a declarat Masoni, care îşi compară podgoria urbană cu "Roata de bicicletă" a artistului francez Marcel Duchamp - o roată de bicicletă reală pe care a montat-o pe un scaun în atelierul său din Paris în 1913. Aceasta a stat la baza faimoasei serii a lui Duchamp de obiecte obişnuite prezentate ca artă, numită Readymades.

"Dacă vezi o roată de bicicletă într-o sufragerie şi nu într-un atelier de reparaţii, îţi dai seama cât de frumoasă este", a spus Masoni. "Podgoria mea este aşa: este neaşteptată; stimulează creierul; stârneşte gânduri noi."

Vinul este învechit în butoaie de stejar care sunt, de asemenea, sculpturi realizate de un alt artist local, Lorenzo Menozzi, şi sunt menite să reprezinte un bărbat şi o femeie. De asemenea, Masoni l-a determinat pe Giuseppe Camuncoli, un artist consacrat al benzilor desenate Marvel, născut în Reggio Emilia, să deseneze o ediţie specială a etichetei vinului său. Drept urmare, acesta îşi încurajează cumpărătorii să nu deschidă niciodată sticlele, ci să le trateze ca pe nişte opere de artă.

"Sunt singurul producător de vin din lume care spune că nu ar trebui să îi bei vinul", a spus el.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici