Cea mai veche încălţăminte existentă din istoria Europei datează din anul 4000 î.Hr.

O pereche de sandale ţesute, descoperite într-o peşteră din Spania, ar fi cele mai vechi sandale din Europa care au rezistat până în zilele noastre, potrivit unui nou studiu. Sandalele din fotografiile publicate pe CNN nu prezintă deloc semne de degradare, fiind bine conservate.

2113 afișări
Imaginea articolului Cea mai veche încălţăminte existentă din istoria Europei datează din anul 4000 î.Hr.

Bing AI

Cele 22 de sandale ţesute din iarbă, ramie şi piele datează de acum 6.000 de ani, după analiza radiocarbonului descoperită în studiul condus de cercetătorii de la Universitatea Autonomă din Barcelona şi de la Universitatea Alcalá din Spania.

Încălţămintea antică, împreună cu coşurile mezolitice şi alte unelte, au fost descoperite pentru prima dată în 1857, când o peşteră din sudul Spaniei a fost jefuită de mineri.

Cu toate acestea, când artefactele au fost datate pentru prima dată  în anii 1970, au fost identificate ca fiind cu aproximativ 1.000 de ani mai recente decât a constatat această ultimă analiză.

Condiţiile foarte uscate din peşteră au fost ideale pentru conservarea materialelor perisabile, au spus cercetătorii, şi au permis conservarea unui loc de înmormântare preistoric complet cu cadavre parţial mumificate, însoţite de coşuri, unelte din lemn, sandale şi alte bunuri.

Sandalele sunt realizate din fibre vegetale şi au o formă simplă, dar eficientă, care se potriveşte cu forma piciorului. Ele reprezintă o dovadă a abilităţilor tehnice şi culturale ale oamenilor care le-au purtat. Studiul a fost publicat în revista Science Advances, preluat de CNN.

Unele sandale aveau semne clare de uzură, în timp ce altele păreau să nu fi fost purtate niciodată, ceea ce sugerează că unii oameni aveau haine şi sandale confecţionate  special pentru înmormântare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici