Cele mai importante nume din fotojurnalism, la "Visa pour l'image", în Franţa (Galerie Foto)

Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Fotojurnalism "Visa pour l'image" se deschide, sâmbătă, la Perpignan (Franţa), cu o serie de expoziţii ale celor mai importante nume din domeniu, cum ar fi David Douglas Duncan, Horst Faas, Jan Grarup sau Stanley Greene.

765 afișări
Imaginea articolului Cele mai importante nume din fotojurnalism, la "Visa pour l'image", în Franţa (Galerie Foto)

Fotografie realizată de Jan Grarup

În cadrul festivalului vor fi prezentate circa treizeci de expoziţii, accesibile gratuit publicului, până pe 14 septembrie, în diverse locuri istorice, biserici şi mănăstiri din Perpignan.

Astfel, americanul David Douglas Duncan, considerat unul dintre cei mai mari fotografi ai secolului al 20-lea, îşi va prezenta expoziţia de fotografii realizate în timpul războiului din Coreea (1950 - 1953), în timp ce Göksin Sipahiog, fondatorul agenţiei Sipa, în 1973, va prezenta fotografii din timpul evenimentelor din mai '68 de la Paris.

Totodată, fotojurnalistul Horst Faas, care a lucrat, în perioada 1956 - 2004, pentru agenţia americană de presă Associated Press, va prezenta unele dintre cele mai valoroase fotografii ale sale, realizate pe parcursul a 50 de ani de carieră, o parte dintre acestea fiind realizate în timpul războiului din Vietnam.

Pe de altă parte, în cadrul expoziţiei "Retour sur 20 ans d'actualité", realizată de Agence France-Presse, vor fi prezentate fotografiile mai multor fotojurnalişti ai agenţiei, realizate începând din 1989 în Franţa şi în lume.

În cadrul festivalului va fi adus un omagiu reporterului Alexandra Boulat, decedată în octombrie 2007, la vârsta de 45 de ani, apropiaţii săi prezentând instantaneele sale preferate.

Mai aproape de zilele noastre, Jan Grarup îşi va expune fotografiile realizate în Darfur şi în Ciad, în timp ce Stanley Greene va prezenta o serie de fotografii realizate pe Drumul Mătăsii, loc celebru pentru traficul de opium.

Totodată, fotojurnaliştii Yuri Kozyrev şi Paolo Pellegrin îşi vor prezenta lucrările realizate în Irak, Afganistan, Congo sau Tibet.

În cadrul festivalului, în timpul săptămânii profesionale, care are loc între 1 şi 7 septembrie, vor fi acordate trei mari premii Visa d'Or, pentru ştiri, reviste şi presă cotidiană.

Totodată, pe 4 şi 5 septembrie, vor fi organizate colocvii care au ca temă de discuţie criza din fotojurnalism.

Festivalul de fotojurnalism "Visa pour l'image" a atras, în 20 de ani de existenţă, peste un milion de vizitatori la cele circa 600 de expoziţii prezentate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici