Centenarul Constantin Noica, sărbătorit la Bookfest

Centenarul Constantin Noica (1909 - 1987) a fost sărbătorit, vineri, prin lansarea la Bookfest a volumelor "Despre Noica. Noica inedit" şi "Constantin Noica în arhiva Securităţii", apărute la editura Humanitas, eveniment la care au fost prezenţi Gabriel Liiceanu şi Emil Hurezeanu.

178 afișări
Imaginea articolului Centenarul Constantin Noica, sărbătorit la Bookfest

Centenarul Constantin Noica, sărbătorit la Bookfest (Imagine: Mediafax Foto)

"Fiecare dintre autorii cărţii care vorbeşte despre Noica, în volumul «Despre Noica. Noica Inedit», spune ceva esenţial şi, într-un fel, toţi spun acelaşi lucru. Nu vă puteţi imagina ce înseamnă să ai lângă tine un însoţitor ca Noica. Nu vă puteţi imagina ce înseamnă să întâlneşti în viaţă un om care, hipnotic, te putea pune pe un drum al tău", a spus Liiceanu despre Constantin Noica.

În ceea ce priveşte volumul "Constantin Noica în arhivele Securităţii", scriitorul Gabriel Liiceanu, care a fost elevul lui Noica, a spus că s-a cutremurat când l-a citit.

"Am descoperit că era imposibil să poţi să scapi de o urmărire care se făcea cu ajutorul semenilor tăi", a spus acesta.

Gabriel Liiceanu a spus că maestrul său "şi-a pus amprenta pe cultura română".

În "Despre Noica. Noica inedit", marele filosof este prezentat prin perspectiva mai multor critici şi filosofi, precum Andrei Cornea, Gabriel Liiceanu şi Dan C. Mihăilescu.

Andrei Cornea a spus, la lansare, că, la un moment dat, s-a gândit că un proiect ca cel al lui Noica, Şcoala de la Păltiniş, ar fi imposibil în condiţiile actuale. Cu timpul s-a răzgândit însă, ajungând la concluzia că România are nevoie de filosofi.

Lansarea celor două volume despre Noica nu a fost lipsită nici de aluziile la "binomul" tinichigii-filosofi, lansat de preşedintele Traian Băsescu în urmă cu câteva zile.

Andrei Cornea a încercat să treacă afirmaţia preşedintelui, cum că în România există prea mulţi filosofi şi prea puţini tinichigii, prin prisma sistemului de gândire al lui Noica, aplicând conceptele de exactitate şi adevăr.

În sistemul lui Noica, adevărul nu poate contrazice exactitatea, dar exactitatea poate contrazice adevărul.

Astfel, afirmaţia şefului statului este una exactă, potrivit lui Cornea, deoarece sunt în România foarte mulţi absovenţi de ştiinţe umaniste care nu pot fi integraţi în meserie.

În alt sistem, dacă filosof înseamnă "cel care duce lucrurile mai departe", iar cel care rămâne pe loc este "tinichigiul", atunci România are prea mulţi tinichigii şi prea puţini filosofi, şi-a încheiat Andrei Cornea demonstraţia.

"Mă întristez că discuţia a recăzut pe această obsesie patologică a acestor 4-5 zile", a spus, la rîndul lui, Liiceanu, referindu-se la comentariile stârnite de celebra declaraţie a preşedintelui.

Dar comentariile au continuat.

"Eu, un jurnalist, mă simt ca tinichigiul automobilului Siegfried al filosofului Liiceanu", a spus Emil Hurezeanu în debutul intervenţiei sale.

"Eu mă simt mai aproape de Noica cel cumetresc puţin adus de spate, extrem de subtil, foarte atent la nuanţele trivialului", a adăugat Hurezeanu.

Sorin Lavric, care a fost, potrivit lui Gabriel Liiceanu, singurul vorbitor de la lansare care nu l-a cunoscut personal pe Constantin Noica, a spus că a simţit, ca student la filosofie şi, mai târziu, ca om care îl studia pe marele filosof, o distanţă între Noica filosoful şi Noica simbolul, diferenţa dintre aceste două elemente fiind ştearsă de "Jurnalul de la Păltiniş", scris de Gabriel Liiceanu.

La lansarea celor două volume au participat aproape 100 de persoane.

Târgul de carte Bookfest se desfăşoară la Complexul Romexpo din Capitală, de miercuri până duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici