Centenarul Eugen Ionescu, sărbătorit la Paris

Centenarul Eugen Ionescu va fi sărbătorit, în luna mai, la sediul UNESCO din Paris, printr-un spectacol de teatru după o piesă de Matei Vişniec şi o masă rotundă despre opera şi personalitatea dramaturgului, a declarat pentru MEDIAFAX Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCO.

241 afișări
Imaginea articolului Centenarul Eugen Ionescu, sărbătorit la Paris

Ambasadorul României la UNESCO, Nicolae Manolescu (Imagine: George Călin/Mediafax Foto)

Centenarul Eugen Ionescu (1909 - 1994), sărbătorit pe plan internaţional sub sigla UNESCO, va fi marcat şi la sediul organizaţiei din Paris, în luna mai, printr-o zi specială în care va avea loc o masă rotundă şi prezentarea unui spectacol după Matei Vişniec, realizat special pentru eveniment. Cele două manifestări sunt programate pe 14 mai.

Potrivit lui Nicolae Manolescu, Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO nu a putut prezenta o piesă de Eugen Ionescu la celebrarea centenarului dramaturgului francez de origine română, deoarece deţinătoarea drepturilor de autor pentru opera lui Ionescu, fiica acestuia, Marie France, nu a permis acest lucru, refuzând cedarea drepturilor.

Manolescu a precizat că i-a propus acesteia ca spectacolul să fie realizat de o companie franceză de teatru, însă Marie-France Ionesco a refuzat, fiind vorba de un organizator român - Delegaţia României la UNESCO.

Astfel, piesa "De la sensation d'élasticité lorsqu'on marche sur des cadavres", de Matei Vişniec, va fi pusă în scenă de compania Gare au Théâtre, fondată de regizorul de teatru contemporan Mustapha Aouar, care semnează regia spectacolului.

Piesa lui Vişniec prezintă închisoarea de la Sighet în 1952, unde a fost încarcerată de comunişti o bună parte din elita românească interbelică: miniştri, profesori universitari, scriitori, jurnalişti. Într-o seară, unul dintre deţinuţi povesteşte, spre amuzamentul celorlalţi, "Cântăreaţa cheală", de Eugen Ionesco, pentru ca, a doua zi, direcţia închisorii să înceapă o anchetă pentru a afla cine sunt Ionesco şi cântăreaţa cheală şi ce se ascunde în spatele limbajului codificat al povestirii.

"De la sensation d'élasticité lorsqu'on marche sur des cadavres" a fost scrisă de Vişniec şi va fi montată de trupa franceză Gare au Théâtre special pentru celebrarea centenarului lui Eugen Ionescu. Piesa a fost deja prezentată într-un spectacol-lectură la Théâtre du Rond Point din Paris, pe 3 februarie.

Manolescu a mai spus că bugetul pentru organizarea evenimentului dedicat lui Eugen Ionescu, incluzând spectacolul şi masa rotundă, la care vor fi invitaţi specialişti în opera dramaturgului, ar fi între 10.000 şi 12.000 de euro.

Evenimentul urmează să fie finanţat de Ministerul Culturii Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN). Bugetul producţiei teatrale se ridică la 24.000 de euro, din care partea română ar trebui să asigure 10.000 de euro, potrivit delegatului permanent adjunct al României la UNESCO, Lilian Zamfiroiu.

Nicolae Manolescu, delegatul permanent al României pe lângă UNESCO, a mai declarat că a propus board-ului UNESCO, o nouă serie de celebrări ale unor personalităţi ale culturii române, pentru 2011, când se împlinesc 50 de ani de la moartea scriitorilor Mihail Sadoveanu şi Lucian Blaga, precum şi de la decesul matematicianului Simion Stoilov.

Decizia UNESCO privind patronarea acestor evenimente urmează să fie luată în toamna acestui an.

Citeşte şi:

"Ionesco - cinci piese scurte" - Cel mai bun spectacol, la festCO

Un documentar despre Eugène Ionesco, prezentat la Paris

"Sclipiri şi teatru" de Eugen Ionesco, lansat în premieră, la UNITER

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici