Cetatea Râşnov a fost închisă după ce un balcon s-a prăbuşit cu tot cu perete - VIDEO

Cetatea Râşnov a fost închisă publicului după ce, marţi seară, un balcon al clădirii s-a prăbuşit cu tot cu perete, fără a exista victime, iar primarul localităţii spune că balconul nu avea niciun proiect sau studuiu de rezistenţă, fiind făcut de firma care a administrat cetatea până în 2007.

822 afișări
Imaginea articolului Cetatea Râşnov a fost închisă după ce un balcon s-a prăbuşit cu tot cu perete - VIDEO

Cetatea Râşnov a fost închisă după ce un balcon s-a prăbuşit cu tot cu perete (Imagine din arhivă; Cătălina Constantin/Mediafax Foto)

Incidentul s-a produs în jurul orei 20.00, la o oră de la închiderea cetăţii pentru public, când în zonă se mai aflau câţiva turişti, însă în urma incidentului nu a fost rănită nicio persoană.

Primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că cetatea a fost închisă vizitatorilor până când o comisie de la Ministerul Culturii va veni să investigheze situaţia.

"Am decis să nu mai permitem accesul vizitatorilor în cetate până când reprezentanţii Ministerului Culturii nu vor veni să vadă ce s-a întâmplat aici şi să realizeze un raport", a declarat, miercuri, Adrian Veştea.

Aceste a menţionat că balconul respectiv s-a prăbuşit cu tot cu perete.

Adrian Veştea susţine că balconul nu avea niciun proiect şi niciun studiu de rezistenţă, fiind realizat de societatea S.C."Drumuri publicitare" S.R.L., cea care a administrat cetatea din anul 2000 până în 2007.

Un incident similar a avut loc la Cetatea Râşnov şi în luna martie a acestui an, când s-au prăbuşit două porţiuni din zidul vechi al cetăţii.

Video Stirileprotv.ro

Directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Râşnov, Nicolae Pepene, reclama atunci că lucrările de renovare efectuate de fostul asociat al Primăriei Râşnov au distrus "suportul natural" al zidului, acesta executând lucrări ilegale în cetate, fără a fi sancţionat, deşi a adus prejudicii sitului dacic şi capelei evanghelice.

La rândul său, primarul din Râşnov declara că situaţia Cetăţii Râşnov şi a "distrugerilor" produse monumentului istoric de către fostul concesionar vor fi aduse în atenţia Parlamentului European.

În 15 martie 2009, Federaţia Română de Alpinism, Clubul Sportiv Montan Altitudine Râşnov şi Primăria Râşnov au organizat un campionat de căţărare sub forma unui protest inedit faţă de distrugerile suferite de Cetatea Râşnov pe timpul administrării obiectivului turistic de către firma concesionară.

La 1 mai, Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, a anunţat, cu ocazia inaugurării Centrului de informare turistică UNESCO la Râşnov, că va trimite o comisie pentru a ancheta situaţia de la Cetatea Râşnov.

Potrivit ministrului Culturii, comisia va fi formată din cinci membri - arheologi, arhitecţi şi specialişti în patrimoniu - şi va avea misiunea de a ancheta situaţia de la Cetatea Râşnov şi de a evalua starea în care se află aceasta.

Cetatea Râşnov se află în prezent în administrarea autorităţilor locale din localitate, după ce, în perioada 2000-2007, s-a aflat în administrarea concesionarului Drumuri Publicitare.

De altfel, în prezent, Primăria Râşnov se află în proces cu fosta firmă concesionară, pe care o acuză că nu a respectat prevederile contractului de asociere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici