Cetatea Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei va fi administrată de Consiliul Judeţean Hunedoara

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a decis să preia de la Ministerul Culturii patrimoniul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat UNESCO.

423 afișări
Imaginea articolului Cetatea Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei va fi administrată de Consiliul Judeţean Hunedoara

Cetatea Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei va fi administrată de Consiliul Judeţean Hunedoara (Imagine: Mediafax Foto)

Consilierii judeţeni din Hunedoara au votat, miercuri, pentru preluarea patrimoniului cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia de la Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean devenind astfel administratorul monumentului şi urmând să înfiinţeze, printre altele, un muzeu în care să fie expuse descoperirile făcute în preajma cetăţilor.

"De foarte multă vreme dorim să preluăm în administrare cetăţile dacice. Am început cu Sarmizegetusa Regia. Practic, cu tot cu zona de tampon a monumentului istoric protejat UNESCO, am preluat aproape 19 hectare de teren", a spus preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ.

Potrivit acestuia, autorităţile judeţene întenţionează să exploateze potenţialul turistic al cetăţilor dacice, fiind pregătite în acest sens mai multe proiecte, inclusiv pentru protejarea monumentelor UNESCO.

"Vom înfiinţa un muzeu unde să fie expuse toate exponatele descoperite în proximitatea cetăţilor dacice, pentru ca piesele arheologice să nu mai fie transferate la muzeele din alte judeţe. Avem proiecte legate de paza şi conservarea siturilor istorice. Cred că în câteva luni de la preluarea în administrare a cetăţilor dacice toate aceste lucruri vor fi posibile”, a afirmat preşedintele CJ Hunedoara, adăugând că pentru atingerea acestor obiective vor fi accesate şi fonduri nerambursabile europene.

Cetăţile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti-Cetăţuia, Blidaru, Luncani-Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna (Alba) au fost incluse pe lista UNESCO în anul 1999. De atunci, autorităţile judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, preluarea acestora în administrare, dar proiectele s-au blocat în diverse stadii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici