Cimitirul Bellu va fi inclus pe harta obiectivelor cultural-turistice europene

Cimitirul Bellu va fi inclus ca punct de reper pe harta obiectivelor cultural-turistice europene, la solicitarea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bucureşti, care din iunie a devenit membru cu drepturi depline în Associations of Significant Cemeteries in Europe (ASCE).

191 afişări
Imaginea articolului Cimitirul Bellu va fi inclus pe harta obiectivelor cultural-turistice europene

Cimitirul Bellu va fi inclus pe harta obiectivelor cultural-turistice europene (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Prin aderarea la ASCE, în calitate de membru cu drept de vot,conducerea ACCU a propus Cimitirul Bellu ca punct de repersemnificativ pe harta obiectivelor cultural-turistice europene,alături de alte 83 de asemenea aşezăminte, răspândite în Spania,Cehia, Polonia, Suedia, sau Italia. Propunerea a fost acceptată decătre ASCE, care doreşte prin statutul său să atragă atenţiacetăţenilor europeni cu privire la valorile culturale şi istoricepe care cimitirele reprezentative le adăpostesc şi la protejareaacestor valori", se arată într-un comunicat de marţi al PrimărieiCapitalei.

Conducerea Administraţiei Cimitirelor şi CrematoriilorUmane a propus Cimitirul Bellu ca punct de reper pe hartaobiectivelor cultural-turistice europene pentru ca acesta să fie omărturie a istoriei României moderne şi contemporane, fiind unmuzeu de artă cuprinzând o imensă colecţie de sculpturi ale unorautori români şi străini, dar şi monumente arhitectonice,a precizat municipalitatea.

Cimitirul Bellu, unul dintre cele mai mari cimitire din România,unde sunt înmormântate multe personalităţi ale istoriei şi culturiiromâneşti, se întinde pe un teren donat administraţiei în 1853 decătre baronul Barbu Bellu şi a fost deschis în 1858. În cimitir seaflă cele mai importante lucrări funerare ale marelui arhitect IonMincu, între care mausoleul Ghica şi cel al Cantacuzinilor,capelele Christian Tell, Pache Protopopescu, Antonescu şiLahovary.

Printre personalităţile înmormântate în Cimitirul Bellu senumără Mihail Eminescu, Barbu Catargiu, Toma Caragiu, prinţul IonD. Bibescu, Ion Luca Caragiale, George Coşbuc, Mihail Sadoveanu,Maria Tănase, Constantin Tănase, Petre Ispirescu, Titu Maiorescu,Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat Bengescu, lulia Haşdeu, MinaMinovici, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Alexandru Odobescu, AndaCălugăreanu, Amza Pellea, Ioana Radu, Marin Sorescu şi NichitaStănescu.

Associations of Significant Cemeteries in Europe (ASCE) a fostfondată în Bologna, în 2001, de oraşele Bergen, Bologna, Copenhaga,Geneva, Koln, Ljubliana, Stockholm, Torino şi Barcelona.

Asociaţia are 118 membri în 98 de oraşe din 22 de ţări,respectiv Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Franţa,Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Ungaria,Portugalia, Rusia, Serbia-Muntenegru, Slovenia, Spania, Elveţia,Marea Britanie şi Suedia.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici