Cineastul egiptean Youssef Chahine a încetat din viaţă

Regizorul egiptean Youssef Chahine a decedat, duminică, la vârsta de 82 de ani, după ce s-a aflat în comă timp de şase săptămâni, ca urmare a unei hemoragii cerebrale.

33 afișări
Imaginea articolului Cineastul egiptean Youssef Chahine a încetat din viaţă

Cineastul egiptean Youssef Chahine a încetat din viaţă (Imagine: Mediafax/AFP)

"Youssef Chahine a decedat în această dimineaţă, la 3.30 (GMT), la spitalul militar din Maadi", la periferia oraşului Cairo, a declarat discipolul său, regizorul Khaled Youssef.

Funeraliile regizorului vor avea loc luni, la Cairo. Ulterior, trupul neînsufleţit al lui Chahine va fi depus în cavoul familiei sale din Alexandria, oraşul în care acesta s-a născut, conform agenţiei egiptene de presă Mena.

Youssef Chahine a fost spitalizat la Paris în urmă cu circa o lună, în urma unei hemoragii cerebrale. Deşi relaţiile sale cu puterea au fost, conform propriilor declaraţii, "foarte proaste", preşedintele Hosni Moubarak a anunţat că statul egiptean va suporta costurile de spitalizare a regizorului în Franţa.

"Era unul dintre cineaştii cei mai importanţi din lume, nu numai din lumea arabă", a declarat actorul egiptean Nour el-Chérif, aducând astfel un ultim omagiu stilului cinematografic "diferit" al lui Youssef Chahine.

Regizor, scenarist şi producător născut în 1926, Youssef Chahine a obţinut, în 1997, premiul pentru întreaga carieră, la împlinirea a 50 de ani de existenţă a Festivalului de la Cannes.

Chahine este deţinătorul multor alte premii, printre care se numără un Urs de Argint şi Marele Premiu al juriului, la ediţia din 1978 a Berlinalei, pentru "Alexandria... de ce?/ Iskanderija... lih?" şi un premiu François Chalais la Festivalul de la Cannes, în 1999, pentru "L'autre".

În urma evenimentelor tragice de la 11 septembrie, din New York, Youssef Chahine şi alţi zece regizori din culturi diferite s-au reunit pentru a da naştere unei mărturii colective, "11'09'01 September 11", desemnat cel mai bun film al Uniunii Europene.

În 2006, Youssef Chahine a primit Legiunea de Onoare din partea guvernului francez.

El este cel care l-a descoperit, la începutul anilor '50, pe Omar Sharif, celălalt mare nume al cinema-ului egiptean şi singurul actor arab celebru de statură internaţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici