Cineastul iranian Jafar Panahi, distins la Cannes cu premiul Carrosse d'Or

După Clint Eastwood, Nanni Moretti, David Cronenberg, Jim Jarmush şi Agnès Varda, cineastul Jafar Panahi, condamnat la închisoare de autorităţile iraniene, a fost distins la Cannes cu premiul Carosse d'Or, trofeu acordat în fiecare an de Société des Réalisateurs de Films (SRF).

125 afișări
Imaginea articolului Cineastul iranian Jafar Panahi, distins la Cannes cu premiul Carrosse d'Or

Cineastul iranian Jafar Panahi, distins la Cannes cu premiul Carrosse d'Or (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În prezenţa ministrului Culturii, Frédéric Mitterrand, şi cu ocazia unei mese rotunde despre munca cineaştilor sub dictatură, acest premiu i-a fost remis în mod simbolic, joi seară, cineastei franceze Agnes Varda, precedenta laureată a distincţiei Carosse d'Or. Regizorii Costa-Gavras şi Olivier Assayas (Franţa), Reza Serkani (Iran) şi Oussama Mohammed (Siria) au fost prezenţi la eveniment.

Sub incidenţa unei pedepse de şase ani de închisoare şi a unei interdicţii de a nu mai filma timp de 20 de ani, Jafar Panahi, arestat la domiciliu în Iran, va fi totuşi prezent la Cannes, graţie celui mai recent lungmetraj al său, intitulat "In Film Nist" (Acesta nu este un film), realizat în "condiţii semiclandestine" şi prezentat pe 20 mai într-o "proiecţie specială" din cadrul selecţiei oficiale.

De altfel, secţiunea Quinzaine des Réalisateurs are programat unul dintre filmele sale, "Offside", realizat în 2005. Postul de televiziune Canal+ va difuza acest film în seara de vineri.

"Atunci când un creator este împiedicat să se exprime, când un artist nu mai poate să îşi facă operele cunoscute, este de datoria ministrului Culturii să facă să fie auzită vocea Libertăţii", a declarat Frédéric Mitterrand, considerând că Jafar Panahi a fost condamnat în mod abuziv în ţara lui.

"Bé Omid é Didar" (La revedere), lungmetrajul unui alt tânăr regizor iranian, Mohammad Rasoulof, condamnat la rândul lui la şase ani de închisoare, va fi proiectat vineri seara în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes.

În vârstă de 50 de ani, Jafar Panahi, unul dintre cineaştii "noului val" al cinematografiei iraniene, a fost arestat pentru prima dată în iulie 2009, după ce a participat la o ceremonie de comemorare a protestatarilor ucişi în timpul unei altercaţii cu privire la alegerile electorale din Iran. Regizorul a fost eliberat la scurt timp, dar i s-a interzis să părăsească ţara. În februarie 2010, Panahi a fost arestat din nou, împreună cu membri ai familiei sale şi alţi colegi, şi a fost încarcerat la celebra închisoare Evin din Teheran. În mai, Panahi a fost eliberat după plata unei cauţiuni de 200.000 de dolari, după mai multe zile de greva foamei.

Jafar Panahi, fost asistent al cineastului Abbas Kiarostami, este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai "noului val" iranian. A fost recompensat, printre altele, cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia din 2000, pentru "Cercul/ Dayereh". A fost premiat de două ori şi la Festivalul de Film de la Cannes ("The White Balloon", premiul Caméra d'Or 1995; "Crimson Gold", premiul juriului secţiunii Un Certain Regard 2000).

A 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 11 - 22 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici