Cineastul Michael Haneke, recompensat cu premiul "Prinţul Asturiei" pentru Arte pe 2013

Cineastul austriac Michael Haneke a fost recompensat joi cu premiul "Prinţul Asturiei" pentru Arte pe 2013, a anunţat juriul care atribuie această recompensă, una dintre cele mai prestigioase distincţii spaniole.

99 afișări
Imaginea articolului Cineastul Michael Haneke, recompensat cu premiul "Prinţul Asturiei" pentru Arte pe 2013

Michael Haneke (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Michael Haneke, premiat cu Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2012, pentru "Amour", a primit în acest an şi premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj străin.

Cineastul austriac a fost preferat de juriul spaniol coregrafului cubanez Carlos Acosta Quesada, artistei sârbe Marina Abramovic, pictorului american Brice Nauman şi compozitorului estonian Arvo Pärt.

Michael Haneke este unul dintre cele mai importante nume ale cinematografiei europene. În 2006, el a câştigat premiul juriului la Festivalul de Film de la Cannes, cu pelicula "Ascuns/ Caché", iar în 2009 a obţinut trofeul Palme d'Or cu pelicula "Panglica albă".

În 2010, cineastul austriac a primit titlul de Comandor al Artelor şi Literelor din partea ministrului francez al Culturii.

În 2012, premiul "Prinţul Asturiei" pentru Arte a revenit arhitectului spaniol Rafael Moneo.

Fundaţia "Prinţul Asturiei", prezidată de prinţul moştenitor Felipe al Spaniei, decernează anual, începând din 1981, opt premii - "Comunicare şi umanitate", "Cercetări ştiinţifice şi tehnice", "Ştiinţe sociale", "Arte", "Litere", "Cooperare internaţională", "Sport" şi "Concordia" -, fiecare în valoare de 50.000 de euro, alături de câte o sculptură a artistului catalan Joan Miro.

Aceste premii sunt înmânate oficial printr-o ceremonie organizată în luna octombrie în oraşul spaniol Oviedo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici