Cinema, teatru şi alte manifestări dedicate francofoniei, în martie, la Bucureşti şi în ţară

Peste 50 de evenimente vor marca luna Francofoniei în Capitală, la care se adaugă numeroase alte manifestări în ţară, printre acestea numărându-se Festivalul Filmului Francofon, reprezentaţii teatrale, concerte şi manifestări literare, au anunţat, joi, organizatorii.

421 afișări
Imaginea articolului Cinema, teatru şi alte manifestări dedicate francofoniei, în martie, la Bucureşti şi în ţară

Cinema, teatru şi alte manifestări dedicate francofoniei, în martie, la Bucureşti şi în ţară (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Grupului Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone în România (GADIF) au susţinut, joi, o conferinţă de presă în Capitală, în care au anunţat programul evenimentelor ce vor marca, în martie, la Bucureşti, dar şi în ţară, sărbătoarea Francofoniei (20 martie).

Chiar în această zi, la Sala de cinema "Elvira Popescu" a Institutului Francez, va avea loc lansarea oficială a proiectului prOFIL-FLe, vast plan de formare pentru profesorii de limba franceză. Cu un intermezzo muzical (Alexandra Fits, pianistă şi cântareaţă) şi un moment teatral-surpriză, această zi va găzdui şi doi conferenţiari de prestigiu: Osman Lotfy, preşedinte al Universităţii Franceze din
Egipt, şi Claire Bourguignon, profesoară la Universitatea din Rouen.

Programul cultural dedicat Francofoniei în România anul acesta este bogat şi variat, incluzând valorizarea literaturii, imaginii şi spectacolului, producţii artistice diverse, în special în domeniile cinema-ului, muzicii şi poeziei.

În total, vor fi peste 50 de evenimente în Capitală şi în împrejurimi, la care se adaugă cele organizate de reprezentanţele Institutului Francez la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara şi de cele patru Alianţe franceze de la Braşov, Constanţa, Piteşti şi Ploieşti.

Cinematografia va fi punctul de interes al acestei oferte pe 6 martie, când va avea loc în Capitală o întâlnire cu celebrii fraţi Jean-Pierre şi Luc Dardenne, organizată alături de Delegaţia Valonia-Bruxelles. Alte momente importante dedicate filmului francofon vor fi deschiderea Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF), pe 19 martie, la care va fi prezent Radu Mihăileanu, pentru a-şi prezenta cel mai recent film - "La Source des Femmes", ca şi cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Filmului Francofon (23 - 26 martie).

Teatrul va fi în centrul mai multor manifestări - trupa Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" din Baia Mare va prezenta două spectacole, la Teatrul "Ion Creangă" - Sala Rapsodia, pe 16 martie, respectiv în Sala "Elvira Popescu", pe 17 martie, în timp ce Teatrul Odeon va găzdui o reprezentaţie a spectacolului "Scaunele" de Eugene Ionesco, în regia lui Alan Bourgeois, pe 30 martie.

Institutul de Matematică "Simon Stoilow" al Academiei Române găzduieşte, pe 23 martie, un colocviu-omagiu dedicat lui Henri Poincare, marele savant dispărut acum un secol, şi legăturilor sale cu România, prin intermediul relaţiei epistolare intense pe care a avut-o cu Spiru Haret.

De pe 28 până pe 30 martie, Institutul Francez îşi va deschide porţile pentru o nouă ediţie a Târgului de Poezie. În cele trei zile consacrate poeziei, în librăria-cafenea Cărtureşti a institutului, care va
adăposti şi un spaţiu dedicat cărţilor de poezie, vor avea loc numeroase lansări de carte, spectacole, performanţe şi ateliere de scriere.

Pe 12 martie, la Sala "Elvira Popescu" va avea loc un concert al lui Laurent Cousson. Autor, compozitor, interpret, dar mai ales pianist cu un stil incomparabil, Laurent Couson cântă melodii din spectacolul său "Monsieur Luxure", vorbeşte despre femei, cele pe care le-a iubit, cele pe care le-a abandonat şi exprimă toate temerile şi fantasmele bărbatului actual: luxul, singurătatea, prietenii, visele.

Alte manifestări dedicate literaturii, muzicii, dar şi arhitecturii şi fotografiei se regăsesc, de asemenea, în programul cultural dedicat Francofoniei în acest an, ce poate fi consultat pe site-ul Institutului Francez, www.institutfrancais-roumanie.com.

Ziua Internaţională a Francofoniei se sărbătoreşte în fiecare an pe 20 martie, în toate ţările care au franceza ca limbă oficială, de cultură, de lucru sau de comunicare internaţională. Cu ocazia acestei zile, întreaga lună martie este marcată de evenimente dedicate limbii şi culturii franceze.

Sărbătoarea a fost instituită în anul 1998, pentru a celebra diversitatea ţărilor fracofone şi limba franceză care le leagă.

Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat pe 20 martie 1970, odată cu înfiinţarea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT). ACCT, ale cărei titulatură şi portofoliu au evoluat pe parcurs, a devenit Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei (AIF) în 1999 şi, din ianuarie 2006, Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

România este prezentă în cadrul Francofoniei din 1991, când a obţinut calitatea de observator, devenind apoi membru cu drepturi depline în 1993. România a preluat preşedinţia Francofoniei în cadrul celui de-al XI-lea Summit al Francofoniei desfăşurat la Bucureşti, în septembrie 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici