Cinematograf interbelic, redeschis după 27 de ani de la ultima proiecţie

Un cinematograf din judeţul Arad, vechi de aproape un secol, a fost redeschis, sâmbătă, de Primăria Arad, după 27 de ani de la ultima proiecţie, municipalitatea propunându-şi să-l introducă în circuitul cultural alături de alte două cinematografe pe care le-a modernizat.

698 afișări
Imaginea articolului Cinematograf interbelic, redeschis după 27 de ani de la ultima proiecţie

Cinematograf interbelic, redeschis după 27 de ani de la ultima proiecţie (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Arhiva Foto)

Cinematograful din cartierul Grădişte, cunoscut ca Cinematograful CFR, a fost construit în perioada interbelică, între 1920 – 1930, iar din anul 1990 a fost închis de Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film (RADEF).

Clădirea a fost abandonată, iar în 2012 Primăria Arad a preluat clădirea de la RADEF. În 2016, în urma unui proiect de investiţii, au început lucrările de modernizare, iar, sâmbătă noul cinematograf a fost inagurat în prezenţa câtorva sute de persoane.

Cinematograful a fost transformat într-un centru cultural modern unde se pot viziona filme şi se pot organiza spectacole.

Sala este prevăzută cu scenă, iar în spatele clădirii a fost amenajat un ecran mare, unde vor putea fi vizionate filme în aer liber.

Lucrările de reabilitare şi dotare cu echipamente moderne au costat 1.669.491 lei şi au cuprins asigurarea utilităţilor, consolidarea şi refacerea parţială a etajului şi a planşeului peste parter, termoizolarea clădirii, repararea acoperişului, refacerea finisajelor interioare şi exterioare, înlocuirea tâmplăriei interior/exterior, recompartimentări interioare pentru amenajarea de grupuri sanitare.

Lucrările au durat 14 luni.

Fimul de animaţie „Băiatul şi bestia“ (The boy and the beast) a fost primul film proiectat la cinematograful din cartierul Grădişte, după o perioadă de 27 de ani.

Câteva sute de persoane de toate vârstele, inclusiv copii, au participat, sâmbătă, la redeschiderea cinematografului Grădişte, cei mai în vârstă aducându-şi aminte de vremurie când cinematograful avea mare căutare.

Conform primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, "pe lângă premierele arădene ale unor filme româneşti şi europene, respectiv filme prezente în circuitul festivalier european, la cinema se vor proiecta filme animate, documentare, dar şi filme importante din istoria cinematografiei".

La cele mai multe evenimente organizate în cinematrografele primăriei, intrarea este liberă.

Acestea este al treilea cinematograf din Arad unde a investit Primăria.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici