Video GALERIE FOTO Festivalul Roman Apulum: Lupte între daci şi romani, paradă de noapte cu torţe şi târguri de sclavi

Mii de turişti au venit, în minivacanţa de 1 Mai la Alba Iulia, la Festivalul Roman Apulum, care cuprinde demonstraţii militare, paradă de noapte cu torţe, târguri de sclavi, bătălii între legiunile romane şi trupele de daci, dar şi lupte între gladiatori, cum au fost în cele mai vechi timpuri.

1387 afișări

VEZI GALERIA FOTO ÎN ARTICOL

Festivalul Roman Apulum a debutat, sâmbătă, cu prezentarea trupelor de daci, romani, barbari şi gladiatori, urmată de o paradă la care au luat parte circa 300 de reenactori din şapte ţări: România, Cehia, Irlanda, Italia, Croaţia, Bulgaria şi Germania.

Aceştia au defilat în Cetatea Alba Carolina, pornind din faţa Catedralei Romano-Catolice, spre Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, fiind filmaţi şi fotografiaţi de sute de turişti şi localnici.

Tot sâmbătă, în prima parte a zilei, s-au deschis şi taberele şi atelierele meşteşugăreşti, unde au fost montate mai multe corturi, iar cei prezenţi au ocazia să înveţe despre cultura daco-romană, îndeletnicirile din acea vreme şi să experimenteze pe propria lor piele armele strămoşilor noştri.

Un moment inedit al festivalului este organizarea unui târg de sclavi, realizat la fel ca acum aproape 2.000 de ani, în cadrul căruia vor fi vânduţi gladiatori, femei-arcaş, dace sau nimfe.

Turiştii vor putea licita pentru aşa-zişii sclavi vânduţi la târg şi apoi, timp o oră, se vor putea bucura de anumite activităţi desfăşurate de aceştia special pentru noii lor „stăpâni”.

La sfârşitul zilei, va avea loc o paradă de noapte cu torţe, iar duminică vor fi organizate tururi ghidate la principalele obiective romane ale castrului Apulum, dansuri ale nimfelor, demonstraţii militare şi lupte între gladiatori.

Punctul culminant al Festivalului va fi, şi în acest an, marea bătălie între legiunile romane şi trupele de daci, la care vor participa circa 300 de reenactori.

Directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că marele război daco-roman va fi „epic” şi „cu final necunoscut”.

„Războiul dintre daci şi romani va fi o luptă epică, a cărui final este necunoscut. Vom vedea la momentul decisiv cine vor fi cei care vor învinge şi vor înfige steagul victoriei pe terenul de luptă”, a spus Gabriel Rustoiu.

Bătăliile din anii trecuţi au adus mult spectacol şi s-au încheiat chiar cu răstigniri pe cruce, majoritatea fiind câştigate de legiunile romane, care sunt mai numeroase, disciplinate şi mult mai bine înarmate.

Festivalul se încheie în 1 mai, când toată ziua vor avea loc tabere militare, ateliere meşteşugăreşti şi jocuri romane.

Festivalul Roman Apulum se organizează la Alba Iulia deoarece municipiul are un patrimoniu roman foarte valoros, fiind întemeiat de romani.

Actualul oraş Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraş roman din provincia Dacia şi totodată centrul politic, economic, militar şi cultural al acesteia.

„Festivalul Roman Apulum se organizează la Alba Iulia pentru că anticul Apulum a fost cel mai mare oraş roman din Dacia, iar la sfârşitul secolului doi era cel mai bogat oraş din Dacia. Avem şi o inscripţie de la jumătatea secolului III, care acordă epitetul de Crisopolis Apulumului, adică Oraşul Aurului sau Oraşul de Aur. Toate bogăţiile Daciei se tranzitau spre Roma de la Apulum”, a explicat, corespondentului MEDIAFAX, Gabriel Rustoiu.

La astfel de reprezentaţii, lupte şi războaie, publicul are un rol activ având posibilitatea să strige dacă doreşte moartea ori salvarea unui gladiator pus la pământ, cu tăişul la gât sau chiar să-i învie pe romanii şi dacii decedaţi. De multe ori, copiii, încurajaţi de prezentatori, sunt cei care decid destinele soldaţilor.

Toate manifestările au loc în Cetatea Alba Carolina, o fortăreaţă cu bastioane de tip Vauban, care are forma unei stele cu şapte colţuri. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea în oraşul medieval Alba Iulia, având rol de fortificaţie strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman şi de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

Potrivit organizatorilor, locurile de cazare la pensiunile şi hotelurile din Alba Iulia sunt ocupate în proporţie de 100%, astfel oraşul a devenit una dintre atracţiile turistice preferate în minivacanţa de 1 Mai.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici