Claudiu Săftoiu: TVR 3 va avea din 6 decembrie un nou concept, va fi o expresie a mediului rural

Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a declarat, joi, că TVR 3 va avea din 6 decembrie un nou concept, va fi o expresie a mediului rural, a conservării spaţiului cultural, tradiţional, etnografic, dar şi de actualitate şi de societate rurală.

300 afișări
Imaginea articolului Claudiu Săftoiu: TVR 3 va avea din 6 decembrie un nou concept, va fi o expresie a mediului rural

Claudiu Săftoiu: TVR 3 va avea din 6 decembrie un nou concept, va fi o expresie a mediului rural (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor SRTv, Claudiu Săftoiu a fost invitat joi la Buzău, la prima convenţie a Asociaţiei de Comunicaţii Electronice din România (ACER), prilej cu care a amintit operatorilor de cablu că preluarea televiziunilor din portofoliul TVR este în "regim must-carry" (obligatoriu la retransmisie pentru toţi cabliştii din România, n.r.).

Totodată, Claudiu Săftoiu a precizat că relaţia TVR cu operatorii prin cablu este foarte importantă, deoarece Societatea Română de Televiziune are 11 televiziuni - naţionale şi teritoriale -, care oferă un conţinut complet şi complex.

"Canalele TVR News, TVR 3 şi staţiile teritoriale întâmpină probleme de distribuţie pe cablu. De aceea, acolo unde puteţi, preluaţi şi transmisia acestora", le-a transmis Claudiu Săftoiu operatorilor de cablu.

"Intenţionăm să promovăm TVR 3, care, din 6 decembrie, va avea un nou concept, o expresie a mediului rural, a conservării spaţiului cultural, tradiţional, etnografic, dar şi de actualitate şi de societate rurală. Şi acest lucru se va întâmpla fără costuri suplimentare, întrucât producţia va fi asigurată în continuare de studiourile teritoriale, TVR 3 neavând buget, conform Memorandumului de
reeşalonare a datoriilor aprobat de Guvern în baza Programului de redresare economică", a mai spus Claudiu Săftoiu.

Acesta le-a atras atenţia operatorilor de comunicaţii electronice că românii plătesc o taxă de 4 lei pe lună pentru a avea acces la toate canalele TVR, motiv pentru care este normal să şi beneficieze de toate producţiile televiziunii publice. "Aici nu primează interesul de business, ci acela de a servi interesului public", a mai spus Claudiu Săftoiu, care a subliniat că cele mai mari probleme le au studiourile teritoriale, care nu sunt preluate de toţi operatorii prin cablu. "Noi nu putem decât să atragem atenţia, este rolul CNA-ului să sancţioneze", a concluzionat Claudiu Săftoiu.

Claudiu Săftoiu şi-a prezentat planurile privind transformarea TVR 3 într-o televiziune dedicată zonelor rurale într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX şi publicat pe 25 ianuarie 2013.

"(...) intenţionez ca anul acesta să punem din ce în ce mai mult accent pe elaborarea unui concept de nişă pentru TVR 3, care să se poată dezvolta spre rural şi agricultură, conservarea spaţiului cultural, tradiţional, etnografic, muzical, dar şi de actualitate şi de societate rurală, în aşa fel încât TVR 3 să devină o expresie a dimensiunii rurale a României, în genul producţiei «Viaţa satului», nu numai duminica, ci 24 de ore din 24. Este o nişă pe care s-ar putea poziţiona acest canal, tocmai pentru că România «trăieşte» întotdeauna la oraş, iar media audiovizuală în general acordă un interes prioritar mediului urban, capitalelor regionale şi mai puţin României profunde. Este un proiect pe care îl ambiţionez la modul personal, apreciind că poate fi urmat, tocmai spre beneficiul cuplării satului românesc, regiunilor, comunităţilor româneşti la un punct cardinal media", a spus, în interviu, Claudiu Săftoiu.

El a mai spus că proiectul de repoziţionare a TVR 3 face parte parte din "obiectivele pe termen scurt şi mediu" pe care le are în vedere, în mandatul său. "Totul depinde de cum vom reuşi să intrăm, de la 1 martie, într-un nou tip de abordare a producţiei de televiziune şi de consensul atât de necesar al Consiliului de Administraţie (al TVR, n.r.) pentru orice proiect", a mai spus Claudiu Săftoiu.

Totodată, Societatea Română de Televiziune a anunţat, în data de 30 octombrie, într-un comunicat de presă, că preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, au semnat un protocol de cooperare între cele două instituţii. În respectivul comunicat, Claudiu Săftoiu anunţa că, în baza respectivului protocol, TVR 3 va promova, alături de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ruralul agricol, cultural şi turistic.

TVR 3, o televiziune generalistă centrată pe reflectarea evenimentelor de interes regional, a început să emită pe 10 octombrie 2008, fiind lansată pe vremea când preşedinte-director general al Televiziunii Române era Alexandru Sassu.

Asociaţia de Comunicaţii Electronice din România (ACER) este asociaţia operatorilor de cablu mici şi mijlocii din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici