Cluj: Spectacolul de balet pe gheaţă "Frumoasa din pădurea adormită", în premieră în România

Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg prezintă, vineri, la Opera Română din Cluj-Napoca, două reprezentaţii ale spectacolului "Frumoasa din pădurea adormită", în premieră în România.

330 afișări
Imaginea articolului Cluj: Spectacolul de balet pe gheaţă "Frumoasa din pădurea adormită", în premieră în România

Cluj: Spectacolul de balet pe gheaţă "Frumoasa din pădurea adormită", în premieră în România (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

Directorul artistic al ansamblului, Konstantin Rassadin, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că baletul pe gheaţă "Frumoasa din pădurea adormită", de Piotr Ilici Ceaikovski, este o premieră în România, după ce în anii trecuţi au fost prezentate în faţa publicului clujean spectacolele "Spărgătorul de nuci" şi "Lacul ledebelor".

Conform sursei citate, 40 de balerini-patinatori, zeci de costume spectaculoase, sărituri Axel, salturi Rittgerger şi dublu Lutz, precum şi o serie întreagă de piruete graţioase îi aşteaptă, vineri, pe clujeni pe scena Operei Române, transformată într-un adevărat patinoar cu ajutorul a 2,2 tone de gheaţă.

"Venim la Cluj-Napoca pentru al treilea an consecutiv. Este un oraş cald, primitor şi ne bucurăm de fiecare dată să fim aici. Repertoriul nostru actual include cinci spectacole complete, sperăm să le prezentăm pe toate şi aici", a declarat Konstantin Rassadin.

Acesta a explicat că pentru fiecare spectacol montat se caută artiştii potriviţi din cadrul ansamblului care numără 80 de balerini-patinatori.

"Este foarte important să alegem persoanele potrivite, mai ales pentru rolurile principale. Fiecare artist are stilul propriu şi se focalizează pe un anumit gen de roluri. De exemplu, un artist de dramă nu va interpreta o comedie", a mai spus Rassadin.

Membrii ansamblului vin din zona patinajului artistic, iar pentru a evolua în cadrul spectacolelor de balet pe gheaţă au parte de o pregătire intensivă de doi ani. Pentru pregătirea spectacolelor, balerinii-patinatori se antrenează zilnic timp de trei ore, care includ atât elementele de coregrafie, cât şi pregătirea pe gheaţă.

"Învăţăm tehnicile actoriceşti şi mişcările de balet clasic. În plus, pregătirea fizică a corpului este diferită la baletul pe gheaţă de baletul clasic", a explicat Marina Lekhmus, interpreta rolului feminin principal, vrăjitoarea Carabosse.

"Trecerea este destul de dificilă, dar dacă se face cu suflet şi cu multă muncă, atunci reuşim", a completat Roman Zarutckii, interpretul rolului masculin principal, prinţul Désiré.

Adaptarea baletelor clasice pentru gheaţă este realizată de Konstantin Rassadin, care respectă toate canoanele baletului clasic în transpunerea mişcărilor pe gheaţă.

"Concepem spectacolele de la bun început pentru scenele de teatru, adică de maxim 12x12 metri, şi adaptăm mişcările pe gheaţă ţinând cont de acest lucru. Componenta de balet clasic este foarte importantă şi este cel mai bine pusă în valoare pe scenele de teatru", a explicat Rassadin.

Conceptul de balet pe gheaţă a fost creat în 1967 de coregraful Konstantin Boyarsky, care a avut ideea de a transpune arta baletului clasic de pe scenă pe pationar şi, practic, a combinat baletul cu patinajul artistic. A luat astfel fiinţă Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg, care este şi în prezent singurul ansamblu de balet pe gheaţă cu drepturi pentru această denumire.

Ansamblul este condus de directorul artistic Konstantin Rassadin, artist emerit al Rusiei şi fost solist al Mariinsky Ballet, elev al lui Rudolf Nureyev. Ca balerin, Rassadin a dansat alături de nume precum Mihail Barisnikov şi Natalia Makarova.

Directorul muzical şi unul dintre fondatorii baletului este Leo Korkin, dirijor ce a condus şi orchestra simfonică a Academiei din Sankt Petersburg. Ansamblul numără aproximativ 80 de balerini patinatori, mulţi campioni europeni, mondiali sau olimpici la patinaj artistic, majoritatea maeştri ai sportului în Rusia.

Din 1995, ansamblul a susţinut sute de reprezentanţii pe scene de operă şi teatru din întreaga lume – SUA, Canada, China, Coreea de Sud, Taiwan, Columbia, Argentina, Olanda, Germania, Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda, România, Turcia, Elveţia şi altele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici