CNA a amendat mai multe posturi TV pentru depăşirea minutelor de publicitate

CNA a decis, joi, să amendeze postul Prima TV cu 20.000 de lei, Antena 1 cu 10.000 de lei, Kanal D şi B1 TV cu câte 5.000 de lei, pentru depăşirea minutelor legale de publicitate.

52 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat mai multe posturi TV pentru depăşirea minutelor de publicitate

CNA a amendat mai multe posturi TV pentru depăşirea minutelor de publicitate (Imagine: Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a monitorizat, în perioada 8 - 14 octombrie, în intervalul 19.00 - 23.00, durata publicităţii inserate în intervale de o oră, la posturile Antena 1, Antena 3, Acasă TV, B1 TV, Kanal D, Naţional TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV şi TVR 1.

"Sunt depăşiri la Antena 1, la B1 TV, depăşiri semnificative la Prima TVşi depăşiri mai mici la Kanal D", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Potrivit CNA, Prima TV are depăşiri şi de peste 5 minute pe oră, faţă de cele 12 minute permise de legislaţia audiovizuală, Antena 1 are depăşiri de peste 2 minute pe oră, B1 TV - depăşiri de peste 3 minute pe oră, iar Kanal D - depăşiri de peste 2 minute pe oră.

În acelaşi timp, la Pro TV, Acasă TV, Antena 3, Naţional TV şi Realitatea TV nu s-au constatat încălcări ale legislaţiei audiovizuale privind difuzarea publicităţii.

Reprezentanţii posturilor de televiziune, prezenţi la şedinţa CNA, au motivat fie criza economică, fie greşeli în programarea publicităţii.

Gelu Trandafir, membru al CNA, a propus o amendă de 30.000 de lei la Prima TV, pentru că "sunt depăşiri uriaşe şi constante - opt depăşiri de câte 3 minute" la difuzarea publicităţii, o amendă de 10.000 de lei pentru Antena 1 şi câte 5.000 de lei amendă pentru Kanal D şi B1 TV.

În acelaşi timp, Răsvan Popescu a propus câte o amendă de 10.000 de lei la Prima TV şi la Antena 1 şi câte 5.000 de lei amendă pentru Kanal D şi B1 TV.

În plus, Cristina Trepcea a propus amendarea cu 50.000 de lei a postului Prima TV, iar Narcisa Iorga a atras atenţia că şi postul Kanal D încalcă frecvent regula difuzării publicităţii.

În urma votului, membrii CNA nu au căzut de acord cu privire la amenda pentru postul Prima TV, fapt pentru care Răsvan Popescu a propus o amendă de 20.000 de lei pentru această televiziune, adoptată de Consiliu.

Potrivit art. 35, alin. 1 din Legea audiovizualului, "(1) Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice, durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici