CNA a interzis un material electoral al lui Cozmin Guşă

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a somat, vineri, OTV, pentru că în emisiunea "Dan Diaconescu Direct" s-a difuzat un material electoral de susţinere a lui Cozmin Guşă, candidatul PIN la Primăria Capitalei, care aduce acuzaţii de ordin penal şi moral celorlaţi candidaţi la Primărie.

21 afișări
Imaginea articolului CNA a interzis un material electoral al lui Cozmin Guşă

CNA a interzis un material electoral al lui Cozmin Guşă (Imagine: Mediafax Foto)

La OTV, în emisiunea "Dan Diaconescu Direct", difuzată joi seara, a apărut sigla lui Cosmin Guşă, candidat PIN la primăria Municipiului Bucureşti, şi sloganul - "Ne-am săturat cât ne-au furat" - şi o melodie electorală de susţinere a lui Guşă, care, potrivit CNA, a fost "foarte critică" la adresa candidaţilor celorlalte partide la Primăria Capitalei.

Ioan Onisei a explicat că melodia are 3 minute şi 32 de secunde, fapt care încalcă prevederile legislaţiei cu privire la reflectarea campaniei electorale în audiovizual, care prevede că un spot electoral poate avea o durată de 20-30 de secunde. "Sunt şi acuzaţii de ordin penal, moral, discriminare şi vulgaritate", a spus Ioan Onisei, precizând că materialul respectiv, despre care a spus că ar conţine limbaj vulgar, încalcă şi legislaţia privind protecţia copilului, fiind difuzat la ora 20.30.

Onisei a propus somarea postului cu intrarea în legalitate, fapt care presupune stoparea de la difuzare a materialului lui Cozmin Guşă până când acesta va fi modificat astfel încât să respecte prevederile legale. Propunerea lui Onisei a fapt aprobată de restul membrilor Consiliului.

"(Materialul, n.r.) nu poate fi transmis ca nimic", a spus şi Grigore Zanc. "Şi în afara campaniei încalcă o mulţime de articole din Cod şi din Legea audiovizualului", a adăugat Ioan Onisei.

Pe de altă parte, Cristina Trepcea a precizat că respectivul material este "gândit pentru electoratul OTV", Cozmin Guşă având şi un alt spot electoral, care respectă prevederile legale.

CNA a decis să transmită şi o adresă către TVR 2, care a difuzat într-un "Buletin electoral" din 8 mai, materiale cu candidaţii în campania pentru alegerile locale, fără a preciza numele şi calitatea lor. "Postul are obligaţia să scrie pe ecran numele şi calitatea candidaţilor", a spus Răsvan Popescu.

CNA a analizat în şedinţa de vineri şi o adresă a PDL, care a reclamat faptul că în emisiunea de la Pro TV "Angajăm primar", din 7 mai, moderată de Cristian Tabără, nu a fost difuzat spotul electoral al lui Sebastian Bodu, candidatul PDL la primăria sectorului 5. Potrivit CNA, Pro TV a considerat că spotul este e negativ şi foarte critic, întrucât îi aduce acuzaţii actualului primar al sectorului 5, Marian Vanghelie. CNA a recomandat radiodifuzorilor, înainte de începerea campaniei, să evite difuzarea spoturilor negative.

După ce a analizat spotul electoral al lui Sebastian Bodu, CNA a decis că nu încalcă prevederile legale. În aceste condiţii, CNA a decis să transmită o adresă la postul Pro TV, prin care să explice că spotul lui Sebastian Bodu poate fi difuzat. CNA va transmite şi lui Bodu o adresă în care să-i explice că spotul lui nu încalcă prevederile legale şi poate fi difuzat de radiodifuzori.

Şi Sorin Oprescu a reclamat la CNA faptul că în emisiunea "Fabrica", difuzată pe Realitatea TV, în 25 aprilie, la ora 15.10, i-au fost prejudiciate onoarea şi demnitatea. Totodată, Oprescu a reclamat faptul că, la acelaşi post, în emisiunea "România politică" din 27 aprilie, nu s-a precizat faptul că el are dreptul să candideze la Primăria Capitalei. Potrivit CNA, Oprescu a telefonat în timpul emisiunii şi i s-a spus că nu poate intra în direct pentru că emisiunea este înregistrată. În acest sens, Sorin Oprescu a cerut CNA acordarea dreptului la replică.

"El cere drept la replică pentru că nu a putut să intre într-o emisiune care era înregistrată", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA. Totuşi, potrivit lui Radu Teodorel, cererea de drept la replică se adresează în scris direct postului. "În cazul în care postul refuză, atunci putem să intervenim", a completat Gelu Trandafir.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici