CNA a somat Estrada TV din cauza "candidatului-moderator"

CNA a somat în şedinţa de joi, 19 mai, Estrada TV pentru o serie de încălcări din cadrul unor emisiuni cu subiect electoral, difuzate între 9 şi 12 mai, printre care: încadrarea ca "dezbatere electorală", dar având un singur invitat, nerespectarea dreptului la imagine, acuzaţii neprobate cu dovezi.

10797 afișări
Imaginea articolului CNA a somat Estrada TV din cauza "candidatului-moderator"

CNA a somat Estrada TV din cauza "candidatului-moderator"

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat în cadrul şedinţei de joi, 19 mai, o serie de emisiuni difuzate de televiziunea cu acoperire naţională Estrada TV în perioada campaniei electorale - "Avocatul Diavolului" (9 mai), "Românica mea" (10 mai), "România mea" (12 mai), "Informat şi implicat" (11, 12 mai) şi a considerat că primele două au încălcat dreptul la imagine, prevăzut de articolul 40(1) din Cod.

De asemenea, tot "pachetul" de emisiuni analizate a fost introdus în somaţie din cauza nerespectării definiţiei emisiunii de dezbatere electorală (care presupune prezenţa a cel puţin doi candidaţi) şi neprecizarea prin titrare pe ecran a numelui şi calităţii invitaţiilor.

Estrada TV a difuzat emisiunea "Avocatul Diavolului" pe 9 mai, între orele 21:05-22:14, care a fost dedicată candidatului Partidului Social Românesc (PSRO), Constantin Filip, acesta fiind în mod obişnuit (în afara campaniei electorale) realizatorul acestei emisiuni. Deşi cu un singur candidat invitat, emisiunea a fost încadrată ca fiind de dezbatere electorală.

Ediţia din 9 mai a emisiunii a fost moderată de Mariana Pleşa (umoristă), care i-a avut invitaţi pe candidatul din partea PSRO la Primăria sectorului 4, Constantin Filip şi pe Voicu Coman, prezentat ca "director în cadrul Partidului Comunitar din România".

Potrivit monitorizării, moderatorul şi invitatul au făcut campanie candidatului Constantin Filip, lăudând proiectele acestuia şi declarând că îl susţin şi îl vor vota.

Candidatul a vorbit în general despre proiectele sale, a atacat alte formaţiuni politice, alţi candidaţi, membri ai guvernului şi pe premierul Dacian Cioloş. Moderatorul nu a cerut candidatului dovezi sau alte argumente faţă de acuzaţiile formulate de acesta la adresa altor persoane sau candidaţi şi nu a cenzurat limbajul nepotrivit folosit de acesta.

La un moment dat, în cadrul emisiunii, candidatul Constantin Filip, a preluat rolul de moderator al emisiunii, moderatorul şi celălalt invitat având scurte intervenţii în care îl aprobau sau lăudau iniţiativele acestuia.

De asemenea, spoturile electorale (şapte), au intrat la solicitarea expresă a candidatului.

Potrivit articolului 40(1,2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, "În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a- şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile".

Acelaşi articol a fost încălcat de televiziune Estrada TV şi prin emisiunea "Românica mea", ediţia din 10 mai, care a avut ca invitat un singur candidat, deşi a fost încadrată ca dezbatere electorală.

Emisiunea respectivă s-a difuzat în intervalul 18:04-19:45, şi a fost prezentată tot de Mariana Pleşa, ca şi în cazul anterior. De asemenea, Filip Constantin, candidatul la Primăria sectorului 4, a fost singurul candidat invitat în emisiune.

Potrivit monitorizării, invitatul a folosit un limbaj neadecvat la adresa premierului Cioloş, spunând că numele acestuia, tradus "din ungureşte" înseamnă "cel care te înşală şi te îndatorează".

În cazul aplicării acestei somaţii, Consiliul a avut în vedere şi emisiunile "România mea" din 12 mai, "Informat şi implicat", ediţiile din 11 şi 12 mai.

Potrivit deciziei membrilor, toate emisiunile analizate în cadrul discuţiei despre Estrada TV au încălcat articolele 5(1-c) şi 8(3) din Decizia CNA privind reflectarea în audiovizual a campaniei pentru alegerile locale.

- Articolul 5(1-c) din Decizia CNA 244/ 2016 - "Pentru reflectarea campaniei electorale, radiodifuzorii pot realiza şi difuza numai următoarele tipuri de emisiuni cu caracter electoral: c) de dezbatere electorală, prevăzute la art. 67 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 115/2015, în care radiodifuzorii pun în discuţie programele electorale şi temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea a cel puţin doi candidaţi sau reprezentanţii lor; în cazul neparticipării unui candidat sau al unui reprezentant al acestuia, acest fapt este menţionat; emisiunile vor fi identificate ca atare la începutul emisiunii, în cazul posturilor de radio, şi, respectiv, vor fi semnalate prin marcajul 'emisiune de dezbatere electorală', afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune; emisiunile de dezbateri electorale pot fi difuzate în zilele de luni până duminică".

- Articolul 8(3) din Decizia CNA 244/ 2016 – "Radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi cea de candidat sau de reprezentant al acestuia; în cazul posturilor de televiziune numele şi calitatea persoanelor invitate vor fi vizibile pe ecran la momentul intervenţiei acestora".

Propunerea de somare a venit din partea membrului CNA Radu Herjeu şi a fost susţinută în unanimitate (Valentin Jucan, Lorand Turos, Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Răsvan Popescu, Călin Cristea).

În aceeaşi şedinţă, CNA a somat şi televiziunea locală Antena 1 Deva, din cauza încălcării articolului 40(2) din Codul audiovizualului (moderatorii trebuie sa solicite invitaţilor probarea acuzaţiilor aduse în emisiune), în cadrul emisiunii "Angajăm primar", ediţia din 9 mai, dar şi a articolului 6(1) din Decizia CNA privind campania (în perioada campaniei electorale candidaţii pot participa doar la emisiunile de tip electoral) în cadrul emisiunii "Ora exactă"din 12 mai.

Totodată, membrii au hotărât să trimită câte o scrisoare de atenţionare către Nova Media din Timişoara şi Radioteleviziunea Severin, Galaxy Tv, Tele 2 din Drobeta-Turnu Severin.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici