CNA: Antena 1, B1, România TV şi Kanal D, somate din cauza petrecerii lui Ţânţăreanu

CNA a decis joi să someze public televiziunile Antena 1, B1, România TV şi Kanal D, pentru difuzarea unor imagini de la o petrecere a lui Cristian Ţânţăreanu, în care erau surprinse femei în ipostaze sexuale, precum şi pentru difuzarea unor declaraţii obscene ale omului de afaceri.

550 afișări
Imaginea articolului CNA: Antena 1, B1, România TV şi Kanal D, somate din cauza petrecerii lui Ţânţăreanu

CNA: Antena 1, B1, România TV şi Kanal D, somate din cauza petrecerii lui Ţânţăreanu (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, mai multe emisiuni difuzate perioada 20 - 22 aprilie de Antena 1, B1 TV, România TV, Kanal D, Prima TV şi Pro TV.

În aceste emisiuni au fost difuzate imagini de la petrecerea organizată cu prilejul aniversării lui Cristian Ţânţăreanu. În unele imagini apăreau femei care dansau, unele imitând actul sexual. De asemenea, au fost difuzate declaraţii ale lui Ţânţăreanu, unele având un caracter obscen.

Mirela Bomboe, reprezentanta televiziunii Antena 1, a spus că în emisiunea de ştiri "Observator" a fost difuzată o ştire scurtă, fără a fi prezentate imagini cu dansul obscen. "La «Acces Direct», care este o emisiune de divertisment, au fost câteva imagini, dar nu unele care să reprezinte un act sexual (...) Noi considerăm că nu s-au încălcat prevederile legale", a mai spus Mirela Bomboe.

La rândul său, Roxana Niculescu, directorul de programe al România TV, a spus că televiziunea de ştiri a difuzat imagini de la petrecerea lui Cristian Ţânţăreanu deoarece acesta este un personaj excentric, un milionar la ale cărui petreceri participă inclusiv "cei din societatea noastră, care ne dorim să ne fie modele".

"România TV a încercat, mai mult sau mai puţin reuşit, să arate şi ce se întâmplă la astfel de petreceri. A fost o altfel de abordare. Referitor la imaginile difuzate (...) la televiziunile muzicale astfel de imagini sunt difuzate la orice oră din zi şi din noapte. Imaginile sunt cu tentă nu neapărat pornografică, mai degrabă sexuală, cu dansuri care înţeleg că se practică la petrecerile milionarilor excentrici", a spus Roxana Niculescu.

Cristina Trepcea, membru al CNA, a întrebat-o pe Roxana Niculescu "care este relevanţa pentru public a prezenţei acestui personaj pentru o perioadă atât de extinsă pe ecran". "În afara faptului că el reprezintă deja o garanţie a nebuniilor care se întâmplă în general la zilele lui de naştere şi la petrecerile lui, o garanţie că va face audienţă (...) care este motivaţia pentru care un post de ştiri oferă atât de mult spaţiu acestui personaj?", a întrebat Trepcea.

"Este un milionar excentric la petrecerea căruia apar şi cei care ne dorim să ne fie modele din societatea noastră (...) Acesta este trendul societăţii româneşti. Trebuie să ne întrebăm de ce există această tabloidizare", a spus Roxana Niculescu. Ea a spus că subiectul despre petrecerea lui Ţânţăreanu este de acelaşi tip cu cele despre petrecerile fotbaliştilor şi despre nunţile celebre.

În schimb, Cristina Trepcea a spus că nu are nimic împotriva dorinţei radiodifuzorilor de a face audienţă, însă a amintit că aceştia funcţionează în baza unei legi specifice, Legea audiovizualului. "Ceea ce produce societatea care produce programe audiovizuale influenţează gustul publicului şi modul lui de viaţă de o manieră foarte profundă", a mai spus Trepcea.

La propunerea Monicăi Gubernat, membru al CNA, Consiliul a decis să someze public televiziunile Antena 1, B1, România TV şi Kanal D pentru încălcarea articolului 18, litera b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 - 23.00 producţii care prezintă: b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen".

Sancţiunea a fost aplicată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Răsvan Popescu) şi două "împotrivă" (Cristina Trepcea şi Radu Călin Cristea).

Membrii CNA au considerat că Pro TV şi Prima TV nu au încălcat legislaţia audiovizualului în tratarea acestui subiect, întrucât nu au difuzat imagini obscene şi declaraţii cu tentă sexuală ale lui Ţânţăreanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici