CNA atenţionează Realitatea TV pentru lipsă de imparţialitate în legătură cu Adriean Videanu

CNA a decis, marţi, să atenţioneze postul Realitatea TV pentru lipsa de imparţialitate a moderatoarei Oana Stancu în emisiunea "Ora de foc" difuzată pe 27 iulie, în care a fost analizat un interviu acordat de ministrul Adriean Videanu în săptămânalul Revista 22.

28 afișări
Imaginea articolului CNA atenţionează Realitatea TV pentru lipsă de imparţialitate în legătură cu Adriean Videanu

CNA atenţionează Realitatea TV pentru lipsă de imparţialitate în legătură cu Adriean Videanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "Ora de foc" difuzată pe Realitatea TV în data de 27 iulie şi prezentată de Oana Stancu. În emisiune au fost invitaţi Cristian Preda, europarlamentar PDL, Cornel Nistorescu, director cotidianul.ro, Alina Gorghiu, deputat PNL, Vasile Marica, lider sindical, Radu Mazăre, primar PSD (în transmisiune în direct din Constanţa). De asemenea, în emisiune a intervenit, prin telefon, ministrul Economiei Adriean Videanu.

În emisiune s-a discutat şi despre un interviu acordat de Adriean Videanu în Revista 22. În interviu, Andreea Pora a întrebat "Până la urmă, are vreo problemă Cabinetul?", iar Videanu a răspuns: "Guvernul, în ansamblul lui, e perfect. Cea mai mare problemă, pe care trebuie s-o recunosc, este cea de comunicare publică". Ulterior, potrivit CNA, în emisiune s-a discutat despre "perfecţiunea" Guvernului.

Pe de altă parte, ministrul Adriean Videanu a intervenit în emisiune prin telefon şi a spus că "acea afirmaţie preluată nefericit din Revista 22 este nota ironică a unui dialog". "Deontologia profesională vă obligă - ceea ce mă îndoiesc că există la dumneavoastră - să prezentaţi şi comunicatul dat de Ministerul Economiei legat de acea apreciere", a mai spus Videanu în intervenţia sa telefonică.

Ulterior, în discuţie a intervenit Cornel Nistorescu, întrebând-o pe moderatoare: "De ce nu l-aţi trimis (pe Adriean Videanu, n.r.) la Revista 22, să le comunice lor că i-au trunchiat interviul?", potrivit monitorizării CNA. Discuţia a continuat cu o replică a lui Adriean Videanu, care a precizat că nu doreşte să vorbească cu "indivizi ca domnul Nistorescu".

În urma emisiunii "Ora de foc", Ministerul Economiei a sesizat CNA, precizând că, în momentul în care Adriean Videanu a intrat în direct prin telefon, el nu a putut să-şi prezinte punctul de vedere.

"În momentul în care ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a intervenit în cadrul emisiunii, prin telefon, pentru a explica încă o dată, pe lângă precizarea transmisă deja, contextul şi tonul folosit, realizatoarea nu a asigurat un cadru de dialog civilizat, în urma căruia opinia publică să înţeleagă şi punctul de vedere al ministrului Videanu, permiţându-i, fără nici cea mai mică reacţie, unuia dintre innvitaţi, domnului Cornel Nistorescu, să îl întrerupă brusc, acoperind, astfel explicaţia telefonică a domniei sale. Considerăm că, prin nesolicitarea unui punct de vedere oficial, a fost grav denaturată realitatea opiniei pe care ministrul a exprimat-o, ca răspuns la întrebarea: «Până la urmă, are vreo problemă Cabinetul?»", se arată în sesizarea Ministerului Economiei.

În urma analizei sesizării, CNA a decis să transmită postului Realitatea TV o scrisoare de atenţionare în legătură cu lipsa de imparţialitate a moderatoarei în emisiunea "Ora de foc". Decizia de a transmite o scrisoare de atenţionare postului Realitatea TV a fost luată la propunerea lui Christian Mititelu, membru al CNA.

Decizia a fost luată în baza articolului 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) În programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici