CNA: Becali şi Băsescu, cele mai mediatizate personalităţi politice la ştirile TV

Preşedintele Traian Băsescu şi George Becali au fost cele mai mediatizate personalităţi politice la televiziunile naţionale din România, în perioada 1-31 martie, în ceea ce priveşte durata şi numărul intervenţiilor în emisiunile de ştiri, potrivit unei monitorizări a CNA.

41 afișări
Imaginea articolului CNA: Becali şi Băsescu, cele mai mediatizate personalităţi politice la ştirile TV

CNA: Becali şi Băsescu, cele mai mediatizate personalităţi politice la ştirile TV (Imagine: Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a realizat un clasament al celor mai mediatizate personalităţi şi partide politice, în funcţie de numărul de apariţii şi intervenţii şi de durata acestora, în emisiunile de ştiri şi de dezbatere ale posturilor naţionale de televiziune şi de radio.

Monitorizarea a vizat perioada 1-31 martie, posturile de televiziune TVR1, TVR2, Antena 1, Antena 3, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, B1 TV, Naţional TV, OTV, şi de radio - Radio România Actualităţi, Europa FM şi Radio Guerrilla.

Rezultatele monitorizării au fost făcute publice în şedinţa de joi a Consiliului.

Astfel, George Becali (PNG) s-a clasat pe primul loc într-un top al celor mai mediatizate 25 de personalităţi politice, în emisiunile de ştiri de la televiziunile monitorizate, în funcţie de numărul de intervenţii - 113. El a fost urmat în top de George Copos (PC), care a apărut în ştirile TV de 94 de ori, şi de premierul Călin Popescu-Tăriceanu (PNL) - 90 de intervenţii. În continuarea topului urmează: preşedintele Traian Băsescu, Mircea Geoană (PSD), Dumitru Dragomir (PRM), Ludovic Orban (PNL), Ion Iliescu (PSD), Adrian Năstase (PSD), Emil Boc (PD-L), Adriean Videanu (PD-L), Marian Vanghelie (PSD).

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a fost cea mai mediatizată personalitate politică, în emisiunile de ştiri, în ceea ce priveşte durata intervenţiilor, fiind vizibil pe TV timp de 4.270 de secunde, în perioada 1-31 martie. Preşedintele României este urmat în clasament de premierul Călin Popescu-Tăriceanu (PNL) - 1.925 de secunde, George Becali (PNG) -1.653 de secunde, George Copos (PC) - 1.539 secunde, Mircea Geoană (PSD) - 1.299 secunde, Ludovic Orban (PNL) - 1.047 secunde. Din topul celor mai mediatizate 30 de personalităţi politice, în funcţie de durata intervenţiilor în emisiunile de ştiri, mai fac parte Dumitru Dragomir (921 secunde), Attila Korodi (610 secunde), Ion Iliescu (566 secunde), Emil Boc (512 secunde) şi Adrian Năstase (496 de secunde).

În ceea ce priveşte emisiunile de dezbatere de la televiziuni, cele mai mediatizate personalităţi au fost: Cristian Diaconescu (PSD) - 20 de prezenţe, Cozmin Guşă (PIN) - 20 prezenţe, Antonel Tănase (PNL) - 17 prezenţe şi Aurelian Pavelescu (PNŢ - CD) - 16 prezenţe. În top se mai găsesc: Codrin Ştefănescu, Mădălin Voicu, Marian Vanghelie, George Becali, Ioan Ghişe, Lavinia Şandru, Sorin Oprescu, Şerban Nicolae, Victor Ponta, Norica Nicolai, Adrian Păunescu etc.

CNA a monitorizat şi numărul şi durata intervenţiilor personalităţilor politice în cadrul emisiunilor de ştiri de la posturile de radio. Astfel, premierul Tăriceanu a fost cea mai mediatizată personalitate politică şi în emisiunile de ştiri de la radio, cu 28 de intervenţii şi 898 de secunde. El este urmat în top de Mircea Geoană (678 secunde) şi Traian Băsescu (634 secunde), dar şi de: Eugen Nicolăescu, Cătălin Predoiu, Adrian Cioroianu, Dacian Cioloş, Zvetlana Preoteasa, Emil Boc, Nicolae Văcăroiu, Marius Oprea, Teodor Stolojan, Adriean Videanu, Adrian Severin.

Pe de altă parte, în emisiunile de dezbatere de la radio, Traian Băsescu a avut cel mai mare număr de prezenţe - 14 -, fiind urmat în top de Attila Korodi (9 prezenţe), Călin Popescu-Tăriceanu (9 prezenţe), Varujan Vosganian (8 prezenţe), Ludovic Orban, Dacian Cioloş, Adrian Cioroianu, Teodor Meleşcanu, Lucian Bolcaş, Daniel Dăianu, Mircea Geoană.

Totodată, puterea (PNL, UDMR, Administraţie - Guvern, Ministere etc.) apare în emisiunile de ştiri de la RRA şi Europa FM într-un procent de 67,1%, respectiv, 54,8%, faţă de opoziţie (PC, PSD, PL.D, PRM, independenţi, minorităţi, partide neparlamentare) - 32,9% şi, respectiv, 45,2%. PNL a fost cel mai mediatizat partid politic la RRA (37 participări), urmat de PSD şi UDMR. La Europa FM, reprezentanţii PNL au avut cele mai multe intervenţii în emisiunile de ştiri - 1.861 secunde, urmaţi de cei ai PSD - 1.120 secunde, PD-L - 550 de secunde şi ai Administraţiei - 338 secunde.

"Situaţia mi se pare echilibrată, poate la ştirile sportive de la Prima TV şi Pro TV apare un dezechilibru în favoarea opoziţiei, prin prezenţa lui George Becali şi a lui Dumitru Dragomir. Nu este cazul unor sancţiuni. Tot ce putem face este să publicăm această monitorizare, pentru a putea fi analizată", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici